Prawdziwy, pyszny i soczysty hamburger :)
Mięso mielone w zamrażalniku daje duże pole do popisu :) Za każdym razem chcę z niego zrobić coś nowego. Dziś zrobiłam hamburgery... przepyszne!
Składniki na 9 hamburgerów:
- 9 bułek kajzerek
- ok. 600 g mięsa mielonego (np. z szynki, łopatki)
- 1 jajko
- 9 plastrów sera
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- majonez, sos barbecue (winiary za 4 złote)
- przyprawy: suszone chilli, harissa marokańska, przyprawa bałkańska, tymianek, sól
- 9 liści sałaty
- garść pokrojonych oliwek
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w krążki
Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem. Formujemy kotlety i grillujemy (bez tłuszczu) na mocno rozgrzanej patelni grillowej. W tym czasie rozkrawamy bułki, kładziemy na połówkach plaster sera i zapiekamy do rozpuszczenia.
Kiedy kotlety się usmażą przystepujemy do ułożenia wszystkich dodatków. Na ser kladziemy sałatę, pomidor, cebulę, oliwki i kotleta. Polewamy sosem barbecue i/lub majonezem. Re-we-lac-ja!!! Polecam!


Koszt: ok. 10zł
Komentarze
Prześlij komentarz