Rewelacyjny chleb czystoziarnisty
Cena takiego chleba dochodzi nawet do 15zł/sztukę, a ja upiekłam go około 4-5 razy taniej! Jest pyszny, zdrowy, nie zawiera mąki, drożdży i jaj! Spróbujcie, bo warto!
Składniki:
Mieszamy suche składniki. Na patelni podgrzałam masło z miodem i dolałam wodę. Połączyłam suche z mokrymi składnikami i przełożyłam do silikonowej keksówki ugniatając łyżką (po 2h powtórzyłam ugniatanie). Zostawiłam na całą noc, po czym wstawiłam do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piekłam 20 minut. Po tym czasie wyjęłam z keksówki, przewróciłam na drugą stronę i piekłam jeszcze 40-45 minut. Zostawiłam do całkowitego wystygnięcia, ponieważ chleb się kruszy, gdy pokroimy go, gdy jest jeszcze ciepły. Zrobię drugi bochenek na święta :)
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- szklanka ziaren słonecznika
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki orzechów (u mnie laskowe)
- 4 łyżki babki płesznikowej (pominęłam, zbyt drogi składnik)
- łyżeczka soli
- łyżka płynnego miodu
- 3 łyżki masła
- 1,5 szklanki wody
Mieszamy suche składniki. Na patelni podgrzałam masło z miodem i dolałam wodę. Połączyłam suche z mokrymi składnikami i przełożyłam do silikonowej keksówki ugniatając łyżką (po 2h powtórzyłam ugniatanie). Zostawiłam na całą noc, po czym wstawiłam do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piekłam 20 minut. Po tym czasie wyjęłam z keksówki, przewróciłam na drugą stronę i piekłam jeszcze 40-45 minut. Zostawiłam do całkowitego wystygnięcia, ponieważ chleb się kruszy, gdy pokroimy go, gdy jest jeszcze ciepły. Zrobię drugi bochenek na święta :)
Wygląda jak jakiś energetyczny baton;) Osobiście nie spotkałem się z niczym takim jeszcze, więc jestem ciekawy przede wszystkim jak smakuje, czy nie ma problemów z komponowaniem rozmaitych kanapek;) na pewno wygląda apetycznie, aż szkoda że jedyna moja szansa na posmakowanie to wycieczka do piekarni
OdpowiedzUsuńbrzmi apetycznie:) polecam też bananowca, który do złudzenia przypomina chleb razowy:
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/45-100034-bananowiec.html
Może się przyda: Chleb orzechowy - http://www.stachurska.eu/?p=6928 .
OdpowiedzUsuńPyszny domowy chleb pełnoziarnisty
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/11/chleb-penoziarnisty-2.html
Głupota ludzka nie zna granic....chleb to ma byc chleb jak pan Bóg przykazał a nie jakiś zlepek ziarem.Owszem ziarenka są wspaniałe i można sobie pochrupać a nie wymyślać cuda niewida.
OdpowiedzUsuńZastąpiłaś czymś tą babkę płesznik czy po prostu robiłaś bez niej? :) Siemię lniane w ziarenkach, jak rozumiem? Chleb zostawiasz na całą noc w lodówce czy w temperaturze pokojowej? Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. :)
OdpowiedzUsuńZajrzyj do Biedronki. Mają chleb czystoziarnisty. To dokłądnie to samo, tylko troszkę inne składniki. Jest smaczny.
OdpowiedzUsuńZrobilam 5 x taniej suszu ale nie dalam ryby bo za droga.
OdpowiedzUsuńMatko, co za durny komentarz...
OdpowiedzUsuńpo prostu pominęłam, ale ze składnikami można eksperymentować :) siemię lniane w ziarenkach i zostawiam w temp. pokojowej :)
OdpowiedzUsuńsłyszałam, ale ponoć malutki wychodzi z tej mieszanki...
OdpowiedzUsuńyyyy no nie wiem jak to skomentować...
OdpowiedzUsuńchciałam zabłysnąć, ale nie wiem jak się pisze "sushi" :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo brzydoty i duża dawka zdrowia :-)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, sam go piekę i cała moja rodzina się nim zajada
OdpowiedzUsuńOprócz Babki płesznik dodaję jeszcze nasiona szałwii hiszpańskiej i migdały a płatki zamiast owsianych gryczane, zamiast masła olej kokosowy a zamiast miodu syrop klonowy ale myślę, że to nie sprawia większej różnicy :)
Wesołych Świąt
Ja robię podobny chlebek ale zamiast miodu używam syropu klonowego i zamiast masła oleju palmowego. Wychodzi drożej, ale jest bardzo smaczny. Ponieważ lubię dodaję również trochę czarnuszki - chleb ma wówczas bardziej wyrazisty smak.
OdpowiedzUsuńRobiłam już ten chleb z orzechami laskowymi, migdałami oraz orzechami nerkowca. Migdały były najlepsze.
Super ja także robię chleby ale z orkiszu także pyszne, a do tego polecam domowe sery http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńWszystko kwestia gustu i smaku, ale żeby od razu: głupota? kiedyś nie było takich młynów jak teraz, mąka była gruboziarnista.
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com
Niestety Ela ma rację (choć mogłaby wyrażać się delikatniej hehe). Bo czymże jest keksówka wypełniona nasionami - chlebem? A czymże jest keksówka wypełniona makaronem - chlebem? A jeśli tę keksówkę wypełnię szynką - nadal jest to chlebem? ...
OdpowiedzUsuńBardziej polecam mieszanka oferowaną przez Scandic Food, bo jest bezglutenowa i o wiele łatwiejsza w przygotowaniu (https://www.youtube.com/watch?v=FbAFC3fYvNg)
OdpowiedzUsuńPozdro!
Idealne dla konia. No cóż, moda taka. Ja pozostanę przy tradycyjnym. Pytałem dziadków, ani oni, ani ich ojcowie czegoś takiego nie jadali, więc nie piszcie mi, że to zdrowe i tradycyjne. Już słowiańskie plemiona mieliły mąkę i raczej unikały żarcia ziaren w całości. Taka prawda.
OdpowiedzUsuńgówno wiesz ty i twoi dziadkowie, którzy tylko gnój przerzucać umieli; chleby starosłowiańskie były w 95% pełnoziarniste, a mielona mąka (z której robiono zakwas) służyła jedynie zlepieniu całości by się nie rozleciało, zawierały w sobie dużo bardziej różnorodną mieszankę nasion o których nawet byś nie pomyślał jak bardzo są wartościowe...
OdpowiedzUsuńa twoja głowa wypełniona gównem dalej jest głową?
OdpowiedzUsuńtaaa, Biedronka... troszkę inne składniki: trochę gipsu, antyzbrylaczy, chemii gospodarczej by robaki nie lazły, podbarwiaczy, polepszaczy wyglądu, smaku, zapachu......
OdpowiedzUsuńPyszny chleb, a jak prezenty? Zadowoleni? Najlepsze góralskie pantofle http://pantofle-kapcie.com
OdpowiedzUsuńZdania nie zaczyna się od: yyy, ani też od: no.
OdpowiedzUsuńJa też piekę chleb bez mąki. Stosuję proste składniki. Mięso wołowe, trochę warzyw, odrobina whisky.
OdpowiedzUsuńTwoja chyba już jest wypełniona, więc po co Ci kolejne dylematy? :)
OdpowiedzUsuńa niby dlaczego tak się nie zaczyna????? bo to się tobie nie podoba???????
OdpowiedzUsuńnajlepiej to skomentował piekarz!!! można jeszcze upiec "chlebek" z tartych ziemniaczków z kiełbaską, boczusiem i takimi tam przyprawami, niektórzy to nazywają babką ziemniaczaną, ale to jest "chlebek"!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPyszny domowy chleb mojej Mamy
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/07/chleb-mamy.html
Chlebus piękny a ja polecam domowy wyrób serów http://winoiser.com
OdpowiedzUsuń:)))))))))))spokojnych swiat:))))
OdpowiedzUsuńMoże Twoi przodkowie byli arystokracją,ale po sposobie odpowiedzi raczej wątpie
OdpowiedzUsuń50 lat temu była inna pszenica, dziś raczej ma właściwości tylko ... podtruwające
OdpowiedzUsuńTo teraz poproszę o przepis na chleb z JAJAMI skoro ten jest BEZ JAJ.
OdpowiedzUsuńW to, że toto jest pyszne to ja naprawdę szczerze wątpię, ale jak ktoś chce to jeść to jego sprawa. wolałabym w ogóle chleba nie jeść niż dławić się tym czymś, zresztą i tak zbyt dużo go nie jem, więc dla mnie to nie problem, ale lepiej zjeść kromkę dobrego, normalnego chleba niż łykać toto jak gęś kluski żeby smaku tylko nie poczuć.
OdpowiedzUsuńproszę: http://nienazarty.blog.pl/?p=670 z tego przepisu możesz też zrobić chleb :)
OdpowiedzUsuńJa od dawna nie jadam już białych chlebów i teraz jak ktoś kupi biały to nawet go nie ruszam bo jego smak stał się dla mnie ohydny. A ci co jedzą biały nawet nie mają pojęcia że używa się w jego wypiekaniu świńskich włosów.
OdpowiedzUsuńWypadałoby napisać kto wymyślił ten przepis i podać źródło:
OdpowiedzUsuńhttp://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/
Wiem wiem.. Żyjemy w czasach skóry ekologicznej oraz sok malinowego bez malin, lecz i tak nie ustąpię! Chleb pozbawiony mąki nie ma prawa nazywać się chlebem! Ten kto twierdzi inaczej jest zepsutym przez system osobnikiem i basta!
OdpowiedzUsuńracja - sa juz tacy co jedza schabowe z soi czy czegos tam , sa tacy co wymyslaja potrawy a do nich dodaja istniejace nazwy - taki chleb np . jest wyroobem z roznych mak z roznych zboz - jak ktos mowi chleb to kazady normalny czlek wie co to jest - nazwanie zas tego co jest w przepisie chlebem jest totalna porazka !
OdpowiedzUsuńale sie ozarles !!!!!!!!!!! - nie pij wiecej bo strasznie bredzisz .........
OdpowiedzUsuńbrawo - czujna jestes - chleba z jajami nie ma - moze byc mieszanka pszennej maki z zytnia soli , pieprzu kminku ale jaj tam nie ma !!!!!!!!!!! no no !!!!!!!!!!!! ktos poplynalz tym przepisem na cos co chce nazwac chlebem !!!!!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńWitam, chlebek z ziaren wygląda ciekawie i na pewno jest zdrowy. Słowo chleb jest umowne, od dawien dawna stanowił pożywienie człowieka i znaczenie kultowe. Jego wygląd i właściwości zmieniały się. Najbardziej starą i pierwotną formą chleba są placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później także na rusztach. Pierwsze chleby robione przez eseńczyków nie były z mąki tylko były właśnie ze skiełkowanych ziaren, potem gniecionych i suszone na słońcu. A z czasem techniki nauczono się spulchniać ciasto przez fermentację i powstawały bochenki bardziej przypominające dzisiejsze.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie
www.seraf-jogin.pl
potwierdzam, pyszny chleb, a ja zapraszam na wyrób domowych serów: feta, gouda i wiele innych http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńHej,
OdpowiedzUsuńspróbowałem zrobić wg tego przepisu. Smak jest ok, ale bardzo się rozpada. Na co zwrócić uwagę?
Hej,
OdpowiedzUsuń1. Czy chleb całkowicie ostygł?
2. Czy przed pieczeniem wchłonął całą wodę?
3. Spróbuj dodać więcej płatków owsianych (ja zawsze używam górskich)
4. ... oraz dokładnie ubić masę łyżką przed wstawieniem do piekarnika.
Ja robiłam go 2 razy i mi się nie kruszył :(
Hej,
OdpowiedzUsuńad. 1. przed krojeniem - tak. W zasadzie nie trzeba było kroić; rozpadał się w rękach.
ad. 2. tu może być problem; ciężko to stwierdzić przed włożeniem do piekarnika (masz jakiś pomysł, jak to zrobić?). Dopiero jak po pierwszej części pieczenia wyjąłem z piekarnika i odwróciłem formę, żeby wyjąć chleb, to zorientowałem się, że przy dnie był wciąż mokry.
ad. 3. ok.; to może być sposób (i nieco mniej wody)
4. przed wstawieniem do piekarnika nie ubijałem, nie było tego w przepisie; proponuję uzupełnić ;) Będę o tym następnym razem pamiętał.
Dziękuję za odpowiedź!
Hmmm...
OdpowiedzUsuńad.2. to pewnie dlatego, że nie ubiłeś. Może spróbuj też dotknąć foremkę przed włożeniem z każdej strony (nie powinna się uginać pod naciskiem palców)
ad.4. W przepisie jest zawarta ta informacja 2 razy :)
Nie zrozumieliśmy się - ubijałem po włożeniu składników i po 2h (czyli 2 razy :) ) ale nie bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika.
OdpowiedzUsuńa to ja też miałam na myśli wcześniejsze ubijanie ;) Ale trzymam kciuki, że następnym razem się uda!
OdpowiedzUsuńCzytam komentarze,eh...jak ludzie mało wiedzą. Generalnie zwykły chleb jest niezdrowy,uwaga mąka i gluten,czyli różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne.
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się nad chlebem z mąki orkiszowej,ale Twój również spróbuję. :)
dziś rano upiekłam ten chleb pierwszy raz i... zakochałam się w nim! Z masłem i wędzonym łososiem to rozkosz nie do opisania :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo sycący, najlepszy jaki jadłam :)
Dodałam orzechy włoskie zamiast laskowych, jutro robię drugi bochenek dla siostry i rodziców.
Bardzo mnie to cieszy :) ja też muszę niedługo zrobić... :)
OdpowiedzUsuńA czymże jest mąka, jeśli nie ziarnem? Tu występuje w najbardziej naturalnej i (na szczęście) nieoczyszczonej postaci.
OdpowiedzUsuńdziękuję za głos rozsądku :)
OdpowiedzUsuńrobiłam bardzo podobny chleb, nie ubijałam go, po połączeniu wszystkich składników, odstawiłam w misce na 1 do 2 godzin by płyn został wchłonięty przez ziarna, po tym czasie przełożyłam do posmarowanej keksówki i wtedy delikatnie docisnęłam łyżką....piekłam ok 1 godziny w temp 180 stopni, pozostawiłam w blaszce do przestudzenia na 1 godz, po czym wyjęłam i zostawiłam na 12 godzin, dlatego by się nie kruszył.... raniutko na śniadanko był przepyszny
OdpowiedzUsuńPani Aniu mam pytanie czy ciasto na chleb ,które trzeba zostawić na całą noc ma być w lodówce ,czy nie? ponieważ w przepisie nie zaznaczono
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Krystyna
Nie trzeba do lodówki wstawiać Pani Krysiu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOrkisz to odmiana pszenicy, glutenu po sam czubek :D gluten szkodzi w przypadku celiakii, a modna obecnie "nietolerancja glutenu" to bujda, co więcej - potwierdzona eksperymentem z podwójną ślepą próbą...eh, jak ludzie mało wiedzą :P
OdpowiedzUsuń