Grillowana pierś z kurczaka na sosie kurkowym z białym winem
Sukces sosu z coq au vin musiałam powtórzyć na dzisiejszym obiedzie :)
Składniki:
- garść oczyszczonych i pokrojonych kurek
- 1 posiekana cebula
- pół szklanki białego wina
- 3/4 szklanki kremówki
- pieprz, sól, świeże zioła (estragon, bazylia, oregano)
- pierś z kurczaka (jedna lub dwie połówki)
- 8 małych ziemniaczków
Ziemniaki myję i gotuję. Pierść solę i pieprzę oraz wrzucam na rozgrzaną patelnię grillową. Cebulę szklę na maśle, dodaję kurki, smażę chwilę i zalewam winem. Gdy wino się zredukuje dolewam śmietankę. Solę, pieprzę, dodaję zioła i redukuję do porządanej objętości.
Gdy ziemniaki miękkie, pierś usmażona a sos zredukowany, wykładam wszystko na talerze. Najpierw po kilka łyżek sosu, na niego kładę pokrojoną pod ukosem pierś z kurczaka i obok układam ziemniaki. Voila! Bon apetit!

Komentarze
Prześlij komentarz