Domowa ciabatta, czyli święta inaczej :)
W sam raz na święta :)
Na Wielkanocne śniadanie idziemy do rodziny mojego narzeczonego. Oczywiście nie z pustymi rękoma :) Zrobiłam: rybną zupę solankę, domową ciabattę, tapenadę, pastę do nadziewania wafelków w kształcie jajka. I tak sobie myślę, że chyba mi się nie zdarzyło zrobić czegoś tradycyjnego... Zawsze robię coś, co na pierwszy rzut oka (kubka) nie kojarzy się z danym świętem, w tym przypadku Wielkanocą. No może oprócz tych nadziewanych "jaj"...
W kazdym razie ciabatta mnie powaliła :) Jest bardzo czasochłonna, ale warta poświęconego czasu ;) Jeszcze gorąca kromka chlebka z oliwą i gruboziarnistą solą... REWELACJA :) Chciałam ją zrobić z mąki żytniej, ale nie chciałam modyfikować przepisu za pierwszym razem. Podaję przepis poniżej wg firmy Kamis:
(4 sztuki)
Składniki na bigę (zaczyn):
- 330g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 7g drożdży świeżych
- 240ml letniej wody
Ciasto:
- 670g maki pszennej
- 330ml letniej wody
- 3 łyżeczki drożdży instant lub 25g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oliwy
- 1 opakowanie Przyprawy do chleba włoskiego KAMIS
Sposób przygotowania
Wymieszać
składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i
odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą,
dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do
posypania chleba. Następnie dodać połowę mąki (335g), wymieszać,
przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją
objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, Przyprawę do
chleba włoskiego KAMIS i resztę mąki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie
i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Ciasto
podzielić na 4 części, uformować ciabatty i ułożyć po2 sztuki na
blasze w dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką.
Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem
zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 15-20
minut.
Polecam!


... i polana oliwą....

Domowa ciabatta - super :) Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń