Grillowana pierś z kurczaka nadziewana serem feta z sosem z wędzonych pomidorów.
Dziś przedstawiam przepis na grillowaną pierś z kurczaka, nadziewaną serem feta z grillowanym bakłażanem oraz sosem z wędzonych pomidorów.
Potrzebne będą:
3 pomidory
1 pierś z kurczaka
łyżeczka fety
pół małego bakłażana
pół posiekanej cebuli
oregano
kilka łyżek oliwy
ostra papryka
sól morska
świeżo mielony pieprz
Do wędzenia:
sitko bambusowe do gotowania na parze
wok
drewniane ścinki do wędzenia
Pierś marynuję w mieszance przypraw (sól, pieprz, oregano) i oliwy ok.
godziny. Bakłażany tnę na krążki przyprawiam solą, pieprzem, papryką i
oregano oraz polewam oliwą. Maceruję ok. godziny.
Pomidory kroję
na ćwiartki i usuwam gniazda. Rozgrzewam patelnię, wsypuję garść
drewnianych ścinek. Cząstki pomidorów układam na sitku, posypuję
posiekaną cebulą oraz suszonym oregano. Stawiam na woku i przykrywam
sitko. Pomidory powinny się wędzić ok. 20-30 minut. Po tym czasie
blenduję pomidory wraz z cebulą i ziołami dolewając oliwy oraz
doprawiając solą i pieprzem, ewentualnie dodając kilka kropel cytryny do
smaku. Sos gotowy.
Pierś nacinam od najgrubszej części, wkładam fetę w otwór i grilluję
z bakłażanami na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po zrumienieniu
piersi z obu stron wstawiam ja do piekarnika, by doszła. Wszystko
gotowe, wykładam na talerz w dowolnej kombinacji.
Można podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Smacznego!



[...] tym zdecydowaliśmy się na wędzenie Wędziłam już kiedyś filety z łososia (rewelacja!) oraz pomidory, z których później zrobiłam sos (Mąż go uwielbia, mnie też smakuje). Jednak zanim przepisy na łososia i pomidory, najpierw [...]
OdpowiedzUsuń