Babka ziemniaczana – pyszna i delikatna
Na prośbę Moniki zrobiłam dzisiaj babkę, ale przyznam szczerze, że jeszcze nigdy mi taka dobra nie wyszła :) Po raz pierwszy nie dodałam mąki i to był strzał w dziesiątkę! Dzięki temu była delikatna, a nie zbita jak... nie powiem co :) Przygotowałam tylko jedną porcję, bo mąż zażyczył sobie coś innego (kiełbasa pieczona z ziemniakami), ale wyszła super, naprawdę :)
Składniki:
Obrane i umyte ziemniaki starłam na najmniejszych oczkach tarki, dodałam jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz rozgnieciony czosnek. Wymieszałam i wylałam do małej foremki. Piekłam w 180 stopniach przez około 30 minut, gdy się zrumieniła i lekko urosła zmniejszyłam do 150 stopni i piekłam jeszcze 10-15 minut, by doszła i ścięła się w środku. I tyle! Cudowna babka gotowa :) Nic tylko jeść i popijać mlekiem :) Smacznego Ruda!



Edit 10.03.2013: Babkę możecie też zrobić z różnymi dodatkami, np.
Na patelni podsmażcie kilka kawałków mrożonego szpinaku i garść kurek lub innych grzybów. Dodajcie to do reszty masy i będzie jeszcze pyszniej :)

Składniki:
- 5 małych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku lub 2 małe
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Obrane i umyte ziemniaki starłam na najmniejszych oczkach tarki, dodałam jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz rozgnieciony czosnek. Wymieszałam i wylałam do małej foremki. Piekłam w 180 stopniach przez około 30 minut, gdy się zrumieniła i lekko urosła zmniejszyłam do 150 stopni i piekłam jeszcze 10-15 minut, by doszła i ścięła się w środku. I tyle! Cudowna babka gotowa :) Nic tylko jeść i popijać mlekiem :) Smacznego Ruda!



Edit 10.03.2013: Babkę możecie też zrobić z różnymi dodatkami, np.
Na patelni podsmażcie kilka kawałków mrożonego szpinaku i garść kurek lub innych grzybów. Dodajcie to do reszty masy i będzie jeszcze pyszniej :)


Komentarze
Prześlij komentarz