Fasolka w pikantnym sosie z frankfurterkami
8 maja 2012 byłam na spotkaniu w Tajemnicy Poliszynela, na którym rozmawialiśmy o wegetarianizmie z okazji Tygodnia Wegetarianizmu, który skończył się w niedzielę. Dyskusja z Weganami i Wegetarianami oraz dietetyczką Dorotą Jesiołowską zainspirowała mnie do włączenia w dietę warzyw strączkowych. Na wczorajszych zakupach nabyłam dwie garści fasoli drobnej (koszt ok. 2-3zł). Po konsultacji z mężem wygrała fasolka po a`la bretońsku a jutro zupa fasolowa. Obie potrawy na ostro.
Składniki:
Wykonanie:
Fasolę moczę przez noc, zmieniam wodę i gotuję do miękkości. Kiełbaski kroję w krążki o grubości 0.5 cm i rumienię na patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się on z mięsa. Cebulę kroję w krążki, papryki w paski i smażę razem z kiełbaskami. Dodaję ugotowaną i odcedzoną fasolę oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Podlewam 1/4 szklanki przegotowanej wody i doprawiam solą, pieprzem, ziołami i chilli. Podaję z chlebem. Smacznego!

Składniki:
- garść fasoli drobnej
- dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
- jedna cebula
- po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej
- 4 frankfurterki lub pętko innej kiełbasy
- odrobina wody
- pieprz
- sól
- chilli
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Fasolę moczę przez noc, zmieniam wodę i gotuję do miękkości. Kiełbaski kroję w krążki o grubości 0.5 cm i rumienię na patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się on z mięsa. Cebulę kroję w krążki, papryki w paski i smażę razem z kiełbaskami. Dodaję ugotowaną i odcedzoną fasolę oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Podlewam 1/4 szklanki przegotowanej wody i doprawiam solą, pieprzem, ziołami i chilli. Podaję z chlebem. Smacznego!


Dla mnie bomba :-)mniam :-)
OdpowiedzUsuńpowiem wam, że nie lubiłem fasoli, aż do tego czasu, przepis rewelka! Kiełbaska od Henryka Kani, polecam:)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie ;) a frankfurterki Kania też ma dobre?
OdpowiedzUsuńNo ja czasami je kupuję i nie narzekam ani na skład, ani na smak ;)
OdpowiedzUsuńoj chyba muszę się odezwać do Pana Kani w sprawie tej kryptoreklamy na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńOna jest taka zrobiona na "sucho" ?
OdpowiedzUsuńna sucho nie, ale w sosie nie pływa ;)
OdpowiedzUsuń