Konfitura z rabarbaru z anyżem, wanilią i cynamonem

To mój pierwszy raz. Nigdy wcześniej nie robiłam przetworów w żadnej postaci. Momen! Robiłam, ale to była totalna klapa... Jednak
trochę o tym czytałam, słuchałam i rozmawiałam, więc teraz się udało (przede wszystkim dobrze zawekować). Przedstawiam bardzo szybki i prosty sposób na zatrzymanie rabarbaru w słoiku.
Składniki:
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki wody
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- pół gwiazdki anyżu Kamis
- 1/3 laski wanilii Kamis
- maluteńka szczypta cynamonu Kamis
Rabarbar obieram z włókien, kroję na plastry grubości centymetra, wrzucam do rondla. Dodaję cukier i wodę. Anyż miażdżę i rozcieram w moździerzu. Wanilię przekrawam na pół i ostrzem noża wyjmuję ziarenka. Anyż, wanilię i szczyptę cynamonu dodaję do rabarbaru i podgrzewam na średnim ogniu. Gdy rabarbar zmięknie rozgniatam go tłuczkiem do ziemniaków, aby powstała papka. Gotuję jeszcze kilka minut do zgęstnienia i przelewam do wyparzonego słoika z czystą i suchą nakrętką. Voila! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz