Pieczone szparagi zawijane w boczek
Uwielbiam zielone szparagi. Są proste w przyrządzeniu, nie wymagają długiej obróbki termicznej, a potrawy z nimi w roli głównej są po prostu rewelacyjne :)
Widząc w Internecie przepisy na szparagi w szynce parmeńskiej ciekła mi ślinka :) Nie miałam szynki parmeńskiej, ale miałam boczek. Zrobiłam więc na wczorajszą kolację dla siebie i męża szparagi zawijane w boczku.
Oto przepis:
Szparagi myję, odcinam około 3 cm zdrewniałych końcówek. Układam po 3 sztuki szparagów i zawijam w plaster boczku. Zwinięte układam na papierze do pieczenia, skrapiam oliwą, posypuję chilli i solą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7-8 minut, a po ok. 5 minutach włączam termoobieg, by boczek się zrumienił.
Podaję z grzankami, ale myślę, że pasowały by też do tego pieczone młode ziemniaczki.
Mąż zachwycony i ja też :)
Widząc w Internecie przepisy na szparagi w szynce parmeńskiej ciekła mi ślinka :) Nie miałam szynki parmeńskiej, ale miałam boczek. Zrobiłam więc na wczorajszą kolację dla siebie i męża szparagi zawijane w boczku.
Oto przepis:
- pęczek zielonych szparagów
- troszkę oliwy
- chilli
- sól
- kilka plastrów boczku
- ewentualnie zioła
Szparagi myję, odcinam około 3 cm zdrewniałych końcówek. Układam po 3 sztuki szparagów i zawijam w plaster boczku. Zwinięte układam na papierze do pieczenia, skrapiam oliwą, posypuję chilli i solą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7-8 minut, a po ok. 5 minutach włączam termoobieg, by boczek się zrumienił.
Podaję z grzankami, ale myślę, że pasowały by też do tego pieczone młode ziemniaczki.
Mąż zachwycony i ja też :)

Komentarze
Prześlij komentarz