Przepis na chleb błyskawiczny. Focaccia
Gdy w domu nie ma chleba... Zrób go sam! Wbrew pozorom można zrobić bardzo smaczny chleb w swoim domowym piekarniku i nie trzeba czekać więcej niż godzinę :)
Do wykonania chlebka a`la focaccia potrzebne będą:
Ok. 1/5 opakowania świeżych drożdży kruszymy i zalewamy szklanką ciepłej wody (nie gorącej!) oraz dosypujemy cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Do tej mieszanki dodajemy stopniowo mąkę i składniki. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do konsystencji, w której będziemy musieli troszkę ciasto zagnieść. Ugniatamy minutę i odstawiamy na 15-25 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na papier do pieczenia w prostokątnej blaszczce i nacinamy w kilku miejscach, które potem skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10-15 minut, aż urośnie i się zrumieni. Taki chlebek kroimy na kwadraty i przecinamy wzdłuż. Każdą kromkę możemy posmarować masłem lub skropić oliwą i ułożyć na niej ulubione składniki. Smacznego! :)
Do wykonania chlebka a`la focaccia potrzebne będą:
- drożdże
- szczypta cukru
- około szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- około szklanki mąki pszennej zwykłej
- łyżeczka soli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ewentualnie pokrojone oliwki, słonecznik, pestki dyni, suszone pomidory lub co tylko lubicie :)
Ok. 1/5 opakowania świeżych drożdży kruszymy i zalewamy szklanką ciepłej wody (nie gorącej!) oraz dosypujemy cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Do tej mieszanki dodajemy stopniowo mąkę i składniki. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do konsystencji, w której będziemy musieli troszkę ciasto zagnieść. Ugniatamy minutę i odstawiamy na 15-25 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na papier do pieczenia w prostokątnej blaszczce i nacinamy w kilku miejscach, które potem skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10-15 minut, aż urośnie i się zrumieni. Taki chlebek kroimy na kwadraty i przecinamy wzdłuż. Każdą kromkę możemy posmarować masłem lub skropić oliwą i ułożyć na niej ulubione składniki. Smacznego! :)

Komentarze
Prześlij komentarz