Kotlety z soczewicy – Akcja: czyszczenie zapasów przepis no.1
Lubię soczewicę. Jest prosta w przyrządzeniu i smaczna. Na razie próbowałam soczewicy tylko w zupie, ale teraz chciałam przygotować coś innego. Zrobiłam kotlety i podałam je z sałatką. To, co najbardziej podobało mi się w tym obiedzie, to to, że w sumie miał poniżej 200kcal ;)
Składniki:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut (do miękkości). Odcedzamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko i przyprawy oraz starty ser. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach (aż lekko popękają). Polałam sosem pomidorowym (przecier pomidorowy, odrobina wody, sól, pieprz). Bez sosu kotlety byłyby zbyt suche.
Sałatkę przygotowałam z sałaty lodowej, kawałka papryki czerwonej i pomidora. Wszystko pokroiłam, skropiłam cytryną i wymieszałam. Gotowe! :)

Składniki:
- szklanka soczewicy
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, chilli
- łyżka otrębów żytnich
- łyżka sera żółtego (u mnie mozzarella)
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut (do miękkości). Odcedzamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko i przyprawy oraz starty ser. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach (aż lekko popękają). Polałam sosem pomidorowym (przecier pomidorowy, odrobina wody, sól, pieprz). Bez sosu kotlety byłyby zbyt suche.
Sałatkę przygotowałam z sałaty lodowej, kawałka papryki czerwonej i pomidora. Wszystko pokroiłam, skropiłam cytryną i wymieszałam. Gotowe! :)


[...] 3 kotlety z soczewicy pokrojone w plastry [...]
OdpowiedzUsuń