Pikantna zupa z soczewicy- Akcja: czyszczenie zapasów- przepis no.2
To jedna z moich ulubionych zup, ale na pewno ulubiona mojego Męża. Pikantna, smaczna, gęsta i pożywna :) a jednocześnie zdrowa, bo z dużą ilością warzyw no i soczewicą :)
Składniki:
Startą marchew, posiekaną cebulę i pokrojonego w kostkę ziemniaka smażę na łyżeczce oliwy około 5-10 minut. W tym czasie zagotowuję wodę i płuczę pod bieżącą wodą soczewicę. Do warzyw dodaję przecier, soczewicę i zalewam wrzącą wodą. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia przecieru, przyprawiam chilli i innymi przyprawami według uznania (sól, pieprz, zioła). Gotujemy około 40 minut do miękkości soczewicy. Jest pyszna! Chyba pójdę zrobić jeszcze raz ;)
Składniki:
- 1 duża marchew
- pół dużej lub 1 mała cebula
- łyżka przecieru pomidorowego
- chilli świeże, w proszku lub płynie
- pół szklanki soczewicy
- łyżeczka oliwy
- 1 duży lub 2 małe ziemniaki
Startą marchew, posiekaną cebulę i pokrojonego w kostkę ziemniaka smażę na łyżeczce oliwy około 5-10 minut. W tym czasie zagotowuję wodę i płuczę pod bieżącą wodą soczewicę. Do warzyw dodaję przecier, soczewicę i zalewam wrzącą wodą. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia przecieru, przyprawiam chilli i innymi przyprawami według uznania (sól, pieprz, zioła). Gotujemy około 40 minut do miękkości soczewicy. Jest pyszna! Chyba pójdę zrobić jeszcze raz ;)

Wygląda pysznie! W jakiej pojemności garnku gotowałaś tę zupkę oraz barszcz ukraiński? Obie zamierzam ugotować już w weekend ;)
OdpowiedzUsuńokoło 5L :)
OdpowiedzUsuń