Domowy i szybki chleb pszenny z ziołami
Od jakiegoś już czasu nie kupujemy pieczywa. Ten przepis jest zbyt prosty, a wypieczony chleb zbyt smaczny i tani, abyśmy wydawali pieniądze na pieczywo z ulepszaczami.
Podaję przepis na bochenek o wadze około 600 gram (wielkość keksówki).
Składniki:
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiam. W tym czasie mieszam ze sobą suche składniki i dolewam do nich drożdże. Wyrabiam na gładkie ciasto i odstawiam na 15-30 minut. Po tym czasie wyrabiam ponownie i formując z ciasta walec długości keksówki wkładam je do blaszki, a potem do zimnego piekarnika. Nastawiam na 200 stopni i piekę przez około 30-40 minut. Uważajcie, by ciasto się nie przypaliło. Jeśli będzie się zbytnio przyrumieniać, należy zmniejszyć temperaturę.
Polecam jeść na ciepło z oliwą, serem pleśniowym i pomidorem. Ja właśnie idę to zrobić :)

Podaję przepis na bochenek o wadze około 600 gram (wielkość keksówki).
Składniki:
- pół kg mąki pszennej typ 650
- pół kostki drożdży
- 300 ml wody
- po 1-2 łyżeczki bazylii i oregano
- 1 łyżeczka soli
- keksówka wyłożona papierem do pieczenia
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiam. W tym czasie mieszam ze sobą suche składniki i dolewam do nich drożdże. Wyrabiam na gładkie ciasto i odstawiam na 15-30 minut. Po tym czasie wyrabiam ponownie i formując z ciasta walec długości keksówki wkładam je do blaszki, a potem do zimnego piekarnika. Nastawiam na 200 stopni i piekę przez około 30-40 minut. Uważajcie, by ciasto się nie przypaliło. Jeśli będzie się zbytnio przyrumieniać, należy zmniejszyć temperaturę.
Polecam jeść na ciepło z oliwą, serem pleśniowym i pomidorem. Ja właśnie idę to zrobić :)


Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje bułki: http://szybkie-gotowanie.blog.pl
Przepis bardzo fajny. Tylko jednego nie rozumiem.. jak można jeść chleb z olejem. Dziwne...
OdpowiedzUsuńPawciu :D Hehehhehe!!
OdpowiedzUsuńSprzedaj mi jakiś dobry przepis na chleb, co by się nie kruszył :)
OdpowiedzUsuń