Domowy sposób na wędzoną rybę. Tu: wędzony szczupak
Dostałam 3 szczupaczki od mojej świadkowej :) Przez dłuższą chwilę nie wiedziałam co z nimi zrobić, aby wykorzystać walory smakowe. Odpadało smażenie, choć mój Mąż nalegał, aby zrobić je na obiad. Dorotka ostrzegła mnie jednak, że są bardzo ościste. W związku z tym zdecydowaliśmy się na wędzenie :) Wędziłam już kiedyś filety z łososia (rewelacja!) oraz pomidory, z których później zrobiłam sos (Mąż go uwielbia, mnie też smakuje). Jednak zanim przepisy na łososia i pomidory, najpierw przepis na pysznego wędzonego szczupaczka. Szczupak świeży oczywiście, bo złowiony poprzedniej nocy.
Czego nam potrzeba do uwędzenia ryby, gdy nie mamy wędzarni?
Jak zrobić zalewę do białych ryb? Ilości podane przeze mnie powinny być zwiększane wraz z ilością ryb i wielkością miski (pojemnika), w którym będą moczone. U mnie to były 3 rybki i zwykła blaszana miska. WAŻNE: ryby muszą być CAŁE zanurzone w solance.
Składniki:
Cukier dokładnie rozpuszczam w wodzie, dodaję resztę składników. Oczyszczoną,
wypatroszoną, bez łusek i głowy (niekonieczne) rybę wkładam na noc i cały dzień do solanki. Normalnie uwędziłabym rybę w domu, ale dziś chciałam wyjść z Mężem, spędzić czas inaczej. Wędzić można też w ten sam sposób w grillu lub na kuchence. Mieszkanie potrzebuje jednak dobrej wentylacji, by móc w nim robić takie rzeczy :)
Tak więc mój cudowny Mąż rozpalił ognisko. Wskazał mi odpowiedni moment, kiedy mogłam postawić woka na ogniu. Do woka wrzuciłam liście laurowe z zalewy i garść wiórków do wędzenia. Gdy po chwili zaczną się tlić, stawiam na woka sitko bambusowe, a w nim ułożone na trzecim sitku ryby. Wiórki nie mogą się palić, jeśli będą to powinniśmy ugasić je delikatnie wodą. W sumie najlepiej jest ułożyć patelnię na żarze, wtedy nic się nie będzie palić :) Ani rączka woka, ani sitko :) Wędzimy ryby w ten sposób około 40-50 minut. Gotowe!






Jednak w związku z tym, że były bardzo ościste zrobiłam tatara, choć mój Mąż zajadał się jeszcze ciepła rybką ze świeżą bułką :)
Jak zrobić tatara z wędzonego szczupaka:
Rybę siekamy, dodajemy posiekany ogórek kiszony i kawałek cebuli. Pieprzymy, dolewamy kilka kropel oliwy. Zajadamy z bułką :) Voila! Pychaaa!!!!
Czego nam potrzeba do uwędzenia ryby, gdy nie mamy wędzarni?
- Kuchenka gazowa/grill/ognisko
- Wiórki do wędzenia ryb, ja posiadam takie (z przesyłką zapłaciłam około 40-50zł, mam je od roku)
- Sitko bambusowe (koszt 30zł w Kuchniach Świata)
- Wok z Tesco za 10 zł ;) Nie szkoda zniszczyć, ale służy mi od 3 lat, może więcej.
Jak zrobić zalewę do białych ryb? Ilości podane przeze mnie powinny być zwiększane wraz z ilością ryb i wielkością miski (pojemnika), w którym będą moczone. U mnie to były 3 rybki i zwykła blaszana miska. WAŻNE: ryby muszą być CAŁE zanurzone w solance.
Składniki:
- 1,6 litra przegotowanej, ciepłej wody
- ok. 50 gram soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- łyżka cukru
Cukier dokładnie rozpuszczam w wodzie, dodaję resztę składników. Oczyszczoną,








Jednak w związku z tym, że były bardzo ościste zrobiłam tatara, choć mój Mąż zajadał się jeszcze ciepła rybką ze świeżą bułką :)
Jak zrobić tatara z wędzonego szczupaka:
Rybę siekamy, dodajemy posiekany ogórek kiszony i kawałek cebuli. Pieprzymy, dolewamy kilka kropel oliwy. Zajadamy z bułką :) Voila! Pychaaa!!!!

Super sprawa chcę uwedzić łososia w domu do rolady ze szpinakiem pomysł bardzo mi sie podoba -lubię eksperymentować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wanda
polecam :) efekt będzie świetny. A taki na ciepło to niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń