Ostro- kwaśna zupa z kurczakiem
Uwielbiam laksę, ale zrobienie jej wymaga czasu. Gdy go nie mam robię wersję błyskawiczną, która skutecznie zastępuje mi oryginał ;)
Składniki:
Kurczaka kroję w kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję curry, kurkumę, pieprz cayenne lub pokruszone papryczki chilli i mieszam dokładnie. Z tą ostatnia przyprawą radzę działać ostrożnie, jeśli nie macie doświadczenia ;) Zacznijcie od szczypty, a potem ewentualnie dodawać więcej. Zalewam mlekiem kokosowym, potem dolewam wodę. Wlewam sok z cytryny i gotuję jeszcze z 15 minut. W tym czasie gotuję makaron al dente, gdy jest gotowy wykładam go do misek. Przyprawioną zupę wlewam do misek i ozdabiam siekaną pietruszką. MMmmm! Pyyycha :)

Składniki:
- 1 połówka piersi z kurczaka
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- sol, pieprz do smaku
- puszka mleka kokosowego
- wrząca woda- około litra
- sok z 1,5 cytryny (my lubimy kwaśną i pikantną)
- pieprz chilli cayenne albo suszone papryczki chilli
- pszenny makaron- u nas spaghetti
- łyżka oleju
Kurczaka kroję w kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję curry, kurkumę, pieprz cayenne lub pokruszone papryczki chilli i mieszam dokładnie. Z tą ostatnia przyprawą radzę działać ostrożnie, jeśli nie macie doświadczenia ;) Zacznijcie od szczypty, a potem ewentualnie dodawać więcej. Zalewam mlekiem kokosowym, potem dolewam wodę. Wlewam sok z cytryny i gotuję jeszcze z 15 minut. W tym czasie gotuję makaron al dente, gdy jest gotowy wykładam go do misek. Przyprawioną zupę wlewam do misek i ozdabiam siekaną pietruszką. MMmmm! Pyyycha :)


Komentarze
Prześlij komentarz