Spaghetti carbonara z chrupiącym boczkiem i serem gruyere
Tak! Po tylu latach testów z różnymi serami już wiem, że gruyere jest najlepszy do spaghetti carbonara :) Danie łatwe, szybkie, w miarę tanie i mega smaczne :) Uwielbiam carbonarę!
Zapraszam do zrobienia mojej wersji.
Składniki na 2 osoby (mocno głodne!):
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Plastry boczku kroimy w słupki (w poprzek) i smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż zrobią się chrupiące. Odlewamy wytopiony tłuszcz. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami, dodajemy większość sera (resztę zostawiamy do posypania gotowego dania) i czosnek, mieszamy. Do boczku dodajemy odcedzony makaron i mieszając podgrzewamy przez około minutę. Dokładnie mieszamy po czym wyłączamy gaz i wlewamy naszą masę jajeczną. Zestawiamy z palnika, szybko i starannie mieszamy, aby cały makaron pokryć sosem. Wykładamy na talerz i posypujemy serem. Gotowe! Uwielbiam :)
Zapraszam do zrobienia mojej wersji.
Składniki na 2 osoby (mocno głodne!):
- makaron spaghetti pół paczki
- kilka plastrów boczku (około 6-7)
- około pół szklanki drobno startego sera gruyere
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- mały ząbek czosnku
- szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Plastry boczku kroimy w słupki (w poprzek) i smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż zrobią się chrupiące. Odlewamy wytopiony tłuszcz. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami, dodajemy większość sera (resztę zostawiamy do posypania gotowego dania) i czosnek, mieszamy. Do boczku dodajemy odcedzony makaron i mieszając podgrzewamy przez około minutę. Dokładnie mieszamy po czym wyłączamy gaz i wlewamy naszą masę jajeczną. Zestawiamy z palnika, szybko i starannie mieszamy, aby cały makaron pokryć sosem. Wykładamy na talerz i posypujemy serem. Gotowe! Uwielbiam :)

Ale pyszności, w lidlu właśnie tydzień włoski, zapasy zrobione, więc u mnie jutro też makaronowo, może z brokułami:)
OdpowiedzUsuń