Chleb serowy z bazylią
Och te moje dziewczyny :) Wszystko jedzą z serem i ziołami :) Na pytanie: z czym chcecie zrobić chleb? Odpowiedź była jednogłośna i błyskawiczna: a możemy z serem? Możecie :) No to zrobiłyśmy i bardzo nam posmakował. Po ich wyjeździe zrobiliśmy sobie taki sam i zajadaliśmy się nim posmarowanym masłem czosnkowym jako dodatek do flaków.
Składniki:
Po samym kształcie chleba możecie stwierdzić, że robiłam chleb w automacie (program BASIC), jednak można go zrobić normalnie w piekarniku. Składniki mieszamy (bez sera) i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie zagniatamy raz jeszcze dorzucając ser. Formujemy pożądany kształt i wstawiamy do piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Jest przepyszny! A z masłem czosnkowym to po prostu masakra dla kubków smakowych :)
Składniki:
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka bazylii
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka startego sera (u mnie gouda)
- 2 łyżeczki świeżych drożdży
Po samym kształcie chleba możecie stwierdzić, że robiłam chleb w automacie (program BASIC), jednak można go zrobić normalnie w piekarniku. Składniki mieszamy (bez sera) i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie zagniatamy raz jeszcze dorzucając ser. Formujemy pożądany kształt i wstawiamy do piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Jest przepyszny! A z masłem czosnkowym to po prostu masakra dla kubków smakowych :)
Komentarze
Prześlij komentarz