Chleb z dynią
Ostatnio robiliśmy puree z dyni, tak więc dzisiaj zróbmy chleb z dynią wykorzystując właśnie puree. Wygląda i smakuje nieco inaczej, ale jest bardzo smaczny! :) Kolor też mi się podoba.
Do podstawowego przepisu na chleb wystarczy dodać 2 łyżki puree.
Składniki:
Składniki (oprócz puree) mieszamy ze sobą i ugniatamy kilka minut. Odstawiamy na godzinę, a po tym czasie dodajemy puree i ugniatamy raz jeszcze. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub w automacie na programie BASIC.
Do podstawowego przepisu na chleb wystarczy dodać 2 łyżki puree.
Składniki:
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki świeżych drożdży
- 2 łyżki puree z dyni
Składniki (oprócz puree) mieszamy ze sobą i ugniatamy kilka minut. Odstawiamy na godzinę, a po tym czasie dodajemy puree i ugniatamy raz jeszcze. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub w automacie na programie BASIC.

:) Mnie też sie bardzo pomysł i kolor podoba ! zapraszam do Akcji Tęcza Smaków 2 w kategorii pomarańczowy !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek dyni - nadaje cudownego koloru, a smak jest inny, ale pyszny :)
OdpowiedzUsuńPrawda :) Ten chlebek, naprawdę był smaczny :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńnareszcie znalazłam prosty przepis na chleb z dynii.
Tak się zastanawiam, czy mogłabym dodać nasiona (słonecznika, dynii)?
Myślę, że mogłabym wykorzystać maszynę do chleba do wyrobienia ciasta, potem dodałabym puree,wyrobiłabym, odstawiła na godzinkę a potem do piekarnika?
Gratuluję przepisu.
Możesz dodać co tylko zechcesz :) Nasiona z dyni- jak najbardziej. Ja też korzystałam z maszyny od początku do końca, ale puree dodaj na samym początku, bo potem będziesz miała problem z dobrym wyrobieniem.
OdpowiedzUsuń