Domowe trufle w czekoladzie i kakao
Jest to moja kolejna propozycja dla Was, na prezent świąteczny na bliskiej osoby. Trufle są przepyszne, proste i efektownie wyglądają. Z poniższych proporcji wychodzi około 30 małych trufli, które zapakowane w ładne pudełeczko na pewno zrobią wrażenie 
Składniki:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszymy w blenderze i łączymy z maską krówkową, alkoholem, orzechami i rozpuszczoną czekoladą. Z takiej masy lepimy niewielkie kulki i obtaczamy w kakao lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie z olejem i mlekiem (musi mieć płynną postać, by dało się obtoczyć w niej trufle). Tak przygotowane wstawiamy do lodówki i czekamy około godziny
Gotowe! Do tego kawka i jesteśmy w niebie :)

Składniki:
- 200 g masy krówkowej
- 40 ml miodu pitnego lub innego alkoholu
- 100 g herbatników
- 100 g czekolady deserowej
- łyżka kakao
- dodatkowa tabliczka czekolady deserowej
- garść orzechów laskowych rozdrobnionych w moździerzu
- kilka łyżek oleju
- kilka łyżek mleka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszymy w blenderze i łączymy z maską krówkową, alkoholem, orzechami i rozpuszczoną czekoladą. Z takiej masy lepimy niewielkie kulki i obtaczamy w kakao lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie z olejem i mlekiem (musi mieć płynną postać, by dało się obtoczyć w niej trufle). Tak przygotowane wstawiamy do lodówki i czekamy około godziny


Komentarze
Prześlij komentarz