Śniadanie idealne- naleśniki w syropie pomarańczowo-miodowym
Jedliście kiedyś crepes suzette? Ja nie, ale ślinka leci mi na samą myśl :) Zrobiłam dziś naleśniki, prawdopodobnie, podobne do tych francuskich. Syrop, który powstał na patelni, był przepyszny. Goryczka połączona ze słodyczą i kwaskowatością pomarańczy :) Spróbujcie!
Składniki na naleśniki:
Składniki mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, tak, by łatwo rozprowadzało się po patelni. Smażymy na średnim ogniu z obu stron. Powyższa ilość składników powinna starczyć na 10-11 cienkich, dużych naleśników.
Składniki:
Na każdym naleśniku kładziemy po 4 plastry banana (lub lepiej trochę rozgniecionego) i 2 kawałki pomarańczy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cukier i mieszamy. Dolewamy miód pitny i sok z pomarańczy. Na wrzący sos kładziemy naleśniki i po 1-2 minutach obracamy. Możemy podać z kawałkiem pomarańczy i łyżką jogurtu greckiego. Prze-pysz-ne!

Składniki na naleśniki:
- 150 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- woda
- kilka łyżek oleju (około 2-3)
Składniki mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, tak, by łatwo rozprowadzało się po patelni. Smażymy na średnim ogniu z obu stron. Powyższa ilość składników powinna starczyć na 10-11 cienkich, dużych naleśników.
Składniki:
- 1 banan
- 1 pomarańcza podzielona na cząstki
- pół szklanki miodu pitnego
- sok, który wypłynął z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- ewentualnie zetrzeć skórkę z pomarańczy
Na każdym naleśniku kładziemy po 4 plastry banana (lub lepiej trochę rozgniecionego) i 2 kawałki pomarańczy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cukier i mieszamy. Dolewamy miód pitny i sok z pomarańczy. Na wrzący sos kładziemy naleśniki i po 1-2 minutach obracamy. Możemy podać z kawałkiem pomarańczy i łyżką jogurtu greckiego. Prze-pysz-ne!


Komentarze
Prześlij komentarz