Wątróbka z ziemniakami
Wątróbka to moja trauma z dzieciństwa, ale raz na rok po prostu mam ochotę na jeden lub dwa kawałki z cebulką i ziemniakami. Zdecydowanie bardziej od wątroby wieprzowej smakuje mi drobiowa, dlatego dziś przepis z jej udziałem :) Polecam przyrządzenie tego dania w czasach kryzysu, bo na 2 osoby koszt wychodzi około 5zł. Tańsze są tylko placki ziemniaczane ;)
Składniki:
Wątróbkę oczyszczamy z błonek i moczymy kilka godzin mleku. Po tym czasie osączamy ją i każdy kawałek obtaczamy w mące. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę, odgarniamy ją na bok (lub wyjmujemy i wkładamy do miseczki) i układamy po kolei każdy kawałek wątróbki. Smażymy na rumiano z każdej strony, przykrywając po pierwszym obróceniu warstwą cebuli. Smażenie trwa około 15-20 minut. Solimy po wyłączeniu gazu lub bezpośrednio na talerzu. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem do puree, dodajemy mleko, ewentualnie masło i podajemy z wątróbką :) Gotowe!
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 0,5-0,7kg ziemniaków
- mąka do obtoczenia wątróbki
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 1-2 szklanki mleka do namoczenia wątróbki
- ewentualnie pół szklanki mleka do puree
Wątróbkę oczyszczamy z błonek i moczymy kilka godzin mleku. Po tym czasie osączamy ją i każdy kawałek obtaczamy w mące. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę, odgarniamy ją na bok (lub wyjmujemy i wkładamy do miseczki) i układamy po kolei każdy kawałek wątróbki. Smażymy na rumiano z każdej strony, przykrywając po pierwszym obróceniu warstwą cebuli. Smażenie trwa około 15-20 minut. Solimy po wyłączeniu gazu lub bezpośrednio na talerzu. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem do puree, dodajemy mleko, ewentualnie masło i podajemy z wątróbką :) Gotowe!

A spróbuj może taki przepis. Usmażyć pokrojonego w krążki pora, 2 jabłka pokrojone w ósemki, do tego odrobina majeranku bazyli i soli. Na koniec odrobina soku z cytryny, puszka groszku konserwowego. Do tego dorzucić podsmażoną OSOBNO wątróbkę, posypać świeżo mielonym pieprzem kolorowym i voila.
OdpowiedzUsuńspróbuję następnym razem :) dzięki!
OdpowiedzUsuń