Wegetariańskie spaghetti bolognese
Pisałam już ostatnio, że ograniczyłam ilość miesa w diecie do niewielkich porcji kurczaka lub kanapki z wędliną, którą uwędziła mi moja kochana Babcia. Dlatego kombinuję jak zastąpić sobie swoje ulubione potrawy mięsne czymś bezmięsnym i oto jest! :) Wyszło świetnie :)
Składniki:
Cebulę siekam, czosnek przeciskam przez praskę i szklę na oliwie przez kilka minut nie doprowadzając do zrumienienia. Granulat sojowy zalewam wrzątkiem, czekam 5 minut, odsączam i dodaję do cebuli. Wlewam pomidory, dodaję przecier i przyprawiam według gustu: sól, pieprz, chilli, zioła :) Smażę jeszcze 10 minut, by sos trochę odparował i podaję z makaronem. Voila!

Składniki:
- szklanka granulatu sojowego (wykorzystałam go też w innym udanym przepisie na kotlety sojowe)
- puszka pomidorów
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka przecieru pomidorowego
- pół opakowania spaghetti lub innego makaronu
- zioła: oregano i bazylia
- sól, pieprz, chilli
Cebulę siekam, czosnek przeciskam przez praskę i szklę na oliwie przez kilka minut nie doprowadzając do zrumienienia. Granulat sojowy zalewam wrzątkiem, czekam 5 minut, odsączam i dodaję do cebuli. Wlewam pomidory, dodaję przecier i przyprawiam według gustu: sól, pieprz, chilli, zioła :) Smażę jeszcze 10 minut, by sos trochę odparował i podaję z makaronem. Voila!


Aż jestem ciekawa, jak to smakuje! Jutro na obiad przygotuję sobie sporą porcję makaronu wg Twojego przepisu. Jako "nienażarta" wegetarianka, wiem, co piszę :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało, bo mi tak :) Nawet mój Mąż mięsożerca chwalił, że smaczne :)
OdpowiedzUsuń