Zdrowe trufle z otrębami i siemieniem lnianym
Trufle robiłam już dwa razy, a na blogu jest jeden przepis tutaj. Ostatnio miałam okazję kupić puszkę masy krówkowej czterokrotnie taniej niż zwykle, więc długo się nie zastanawiałam ;) Nie miałam jednak ciastek, które zwykle kruszyłam i dodawałam do masy, by lepiej je było formować.
Składniki:
Masę wykładam do miski, dodaję wiśnie i otręby w takiej ilości, by po lekkim stężeniu masy, dała się ona formować w kulki. Ja dodałam około połowy szklanki, może więcej i wstawiłam masę na noc do lodówki. Po wyjęciu formowałam kulki i obtaczałam w sezamie, siemieniu lnianym i kakao. Pyszne i zdrowsze od standardowych.
Składniki:
- mała puszka masy krówkowej (u mnie kokosowa)
- otręby pszenne i żytnie
- kilka wiśni (dżem)
- opcjonalnie: likier wiśniowy, kokosowy
- siemie lnianie (nie mielone)
- sezam
- kakao
- opcjonalnie: wiórki kokosowe, mielone orzechy itp.
Masę wykładam do miski, dodaję wiśnie i otręby w takiej ilości, by po lekkim stężeniu masy, dała się ona formować w kulki. Ja dodałam około połowy szklanki, może więcej i wstawiłam masę na noc do lodówki. Po wyjęciu formowałam kulki i obtaczałam w sezamie, siemieniu lnianym i kakao. Pyszne i zdrowsze od standardowych.
Jak ja bym chciała żeby ktoś mi takie zrobił :D
OdpowiedzUsuń