Cannelloni z mięsem, sosem pomidorowym i serem
Pisałam Wam na Facebooku w styczniu, że dostałam od Przyjaciółki makaron cannelloni i conchiglioni. Nie chciałam go zmarnować z byle jakim nadzieniem, a że dostałam ostatnio ćwiartkę świniaka to mam mięso mielone :) Tak więc, wczoraj przeżywaliśmy kulinarne uniesienia ze smakami, które uwielbiamy :)
Składniki:
Cebulę szklimy na łyżce oleju, dodajemy startą marchew i po chwili mięso mielone. Mieszam od czasu na czasu, by pozbyć się grudek oraz ściąć mięso do końca. Dodaję 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i przyprawy (sól, pieprz, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek). Podsmażam i mieszam jeszcze chwilę i odstawiam do ostygnięcia.
W tym czasie gotuję makaron około 5-7 minut w osolonej wrzącej wody. Odcedzam i rozkładam w żaroodpornym naczyniu, które wcześniej lekko natłuściłam papierkiem od masła. Rurki nadziewam po kolei mięsem i układam w naczyniu.
W niewielkim garnuszku podsażam na oleju pozostały w słoiczku przecier i dodaję puszkę pomidorów. Mieszam dokładnie i dolewam około szklanki wody, ponownie mieszam. Solę, pieprzę, dodaję zioła i miksuję za pomocą blendera. Tak przygotowany sos wylewam na makaron tak, by dokładnie cały go pokrył. Posypuję serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Smacznego :)



Składniki:
- około 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- słoiczek przecieru pomidorowego
- pół posiekanej dużej cebuli
- pół startej średniej marchwi
- puszka pomidorów
- 2-3 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła, chilli cayene
- 2 ząbki czosnku
- szklanka sera żółtego
- opakowanie makaronu cannelloni
Cebulę szklimy na łyżce oleju, dodajemy startą marchew i po chwili mięso mielone. Mieszam od czasu na czasu, by pozbyć się grudek oraz ściąć mięso do końca. Dodaję 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i przyprawy (sól, pieprz, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek). Podsmażam i mieszam jeszcze chwilę i odstawiam do ostygnięcia.
W tym czasie gotuję makaron około 5-7 minut w osolonej wrzącej wody. Odcedzam i rozkładam w żaroodpornym naczyniu, które wcześniej lekko natłuściłam papierkiem od masła. Rurki nadziewam po kolei mięsem i układam w naczyniu.
W niewielkim garnuszku podsażam na oleju pozostały w słoiczku przecier i dodaję puszkę pomidorów. Mieszam dokładnie i dolewam około szklanki wody, ponownie mieszam. Solę, pieprzę, dodaję zioła i miksuję za pomocą blendera. Tak przygotowany sos wylewam na makaron tak, by dokładnie cały go pokrył. Posypuję serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Smacznego :)




Pychota, kupiłam właśnie sporo makaronu na tygodniu włoskim w lidlu, w tym cannelloni, na pewno wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Warto próbować nowych smaków :)
OdpowiedzUsuń