Chilli con carne z brązowym ryżem
Wczoraj robiłam cannelloni i zostało mi trochę mięsnego sosu, dlatego postanowiłam na jego bazie przygotować kolejny obiad: chilli con carne z brązowym ryżem. Wyszło pysznie i do tego ładnie :) Przygotowanie jest proste, choć czasochłonne. Allleee robi się właściwie samo, więc nie ma co narzekać ;)
Składniki:
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, po chwili dodajemy marchewkę, paprykę i mięso. Smażymy rozdrabniając mięso łopatką. Dodajemy przecier, pomidory, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, aż składniki się połączą. Pod sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolę i delikatnie mieszamy, by nie rozgnieść fasoli. W sumie danie gotujemy około 45 minut. Podajemy z brązowym ryżem lub tortillą. Smacznego! :)


Składniki:
- około 200 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego (oryginalnie powinno to być wołowe)
- połowa startej marchewki
- pół posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół puszki czerwonej fasoli bez zalewy
- pół puszki kukurydzy bez zalewy
- 1 nieduża czerwona papryka pokrojona w niedużą kostkę
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- pół puszki pomidorów
- przyprawy: ulubione zioła, sól, pieprz, chilli cayenne lub posiekana papryczka chilli
- olej do smażenia, około 2-3 łyżek
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, po chwili dodajemy marchewkę, paprykę i mięso. Smażymy rozdrabniając mięso łopatką. Dodajemy przecier, pomidory, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, aż składniki się połączą. Pod sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolę i delikatnie mieszamy, by nie rozgnieść fasoli. W sumie danie gotujemy około 45 minut. Podajemy z brązowym ryżem lub tortillą. Smacznego! :)



Komentarze
Prześlij komentarz