Placek po cygańsku
Uwielbiam tak przyrządzone placki ziemniaczane, do tego ogórki kiszone albo surówka z białej kapusty i jestem w niebie :) Ten placek powstał z recyklingu zupy gulaszowej :) To, co zostało zagęściłam mąką i gotowe :) Było pysznie!
Składniki :
Placki przyrządzamy według TEGO przepisu, smażąc je wielkości talerza obiadowego.
Wszystko robimy w tym samym garnku! Smażymy boczek, by wytopić tłuszcz. Gdy już się zrumieni wyjmujemy i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu smażymy kolejno (po usmażeniu wyjmując i odkładając do miski): cebulę, paprykę, mięso (ważne: partiami, by każdy kawałek się zrumienił, a nie udusił), pieczarki (jeśli mamy). Gdy już wszystko jest usmażone, wrzucamy razem do garnka i zalewamy puszkę pomidorów, a potem (najlepiej) wywar warzywny lub drobiowy, ewentualnie wrzącą wodę (też OK) do około 3/4 wysokości garnka, tak, by przykryła składniki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1,5-2 godzin. W między czasie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy czosnkiem i przyprawami w dowolnych ilościach, według upodobań
Jeśli gulasz jest zbyt rzadki możemy zagęścić mąką lub zdjąć przykrycie i nieco zwiększyć gaz, wtedy się zredukuje (trzeba pilnować, by się nie przypaliło). Podajemy polewając placek sosem i składamy na pół i znów polewamy. Smacznego! :)
Składniki :
- około 200g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
- 1 posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub posiekany
- 0,5 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- opcjonalnie: kilka pieczarek pieczarek pokrojonych na 4 części
- puszka pomidorów w puszcze (można pominąć)
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- kilka plastrów pokrojonego w kostkę boczku
- olej do smażenia (jeśli zabraknie tłuszczu z boczku)
- sól, pieprz, kminek, chilli
Placki przyrządzamy według TEGO przepisu, smażąc je wielkości talerza obiadowego.
Wszystko robimy w tym samym garnku! Smażymy boczek, by wytopić tłuszcz. Gdy już się zrumieni wyjmujemy i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu smażymy kolejno (po usmażeniu wyjmując i odkładając do miski): cebulę, paprykę, mięso (ważne: partiami, by każdy kawałek się zrumienił, a nie udusił), pieczarki (jeśli mamy). Gdy już wszystko jest usmażone, wrzucamy razem do garnka i zalewamy puszkę pomidorów, a potem (najlepiej) wywar warzywny lub drobiowy, ewentualnie wrzącą wodę (też OK) do około 3/4 wysokości garnka, tak, by przykryła składniki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1,5-2 godzin. W między czasie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy czosnkiem i przyprawami w dowolnych ilościach, według upodobań

Znakomity gulasz. Bardzo dobrze smakował z czerwonym wytrawnym winem. Polecamy!
OdpowiedzUsuńSuper. Obiad wyśmienity ;) bardzo dobrze smakował. Zaraz sobie przepis spiszę. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) ten przepis chodzi za mną od kilku dni ;) chyba muszę przyrządzić ponownie :)
OdpowiedzUsuń