Spontaniczne i pyszne śniadanie- grzanki z jajkiem sadzonym i szynką
Taki spontan, a taki pyszny ;) Uwielbiam jajka na śniadania, zwłaszcza po benedyktyńsku, ale przy nich akurat trzeba się napracować. Dziś coś na szybko, ale równie pysznie.
Składniki:
Na patelni rozgrzewamy masło i zmniejszamy ogień, by się nie przypaliło. Po przeciwległych stronach patelni wybijamy delikatnie jajka i niech się smażą na wolnym ogniu. Po chwili przykrywamy pokrywką, by szybciej się ścięły. W tym czasie z chleba robimy grzanki, skrapiamy oliwą, a na to kładziemy szynkę, ser pleśniowy, na to usmażone jajko, plastry suszonych pomidorów, solimy, pieprzymy i ozdabiamy bazylią. Mąż prosił o więcej ;) Smacznego!
Składniki:
- dwie kromki ulubionego chleba
- 2 jajka
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- kilka plastrów sera pleśniowego
- 2 plastry dobrej wędzonej szynki (u mnie made by Babcia)
- pół łyżki masła
- kilka kropli oliwy
- sól, pieprz
- dowolne zioła do przybrania, np. bazylia, pietruszka, szczypior
Na patelni rozgrzewamy masło i zmniejszamy ogień, by się nie przypaliło. Po przeciwległych stronach patelni wybijamy delikatnie jajka i niech się smażą na wolnym ogniu. Po chwili przykrywamy pokrywką, by szybciej się ścięły. W tym czasie z chleba robimy grzanki, skrapiamy oliwą, a na to kładziemy szynkę, ser pleśniowy, na to usmażone jajko, plastry suszonych pomidorów, solimy, pieprzymy i ozdabiamy bazylią. Mąż prosił o więcej ;) Smacznego!

Komentarze
Prześlij komentarz