Szybki chleb pszenny bez maszyny
Moja maszyna wyzionęła ducha... Do póki nie kupię nowej muszę robić chleb ręcznie, co w sumie daje mi radość, bo wrzucam wszystkie składniki do miski i idę przed TV :) Tak ugniatam przez 0,5 godziny, daję odpocząć i piekę :) Wygląda pięknie i smakuje świetnie :) Zrobiłam z niego te kanapki
Składniki:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dosypujemy mąkę i sól i idziemy przed TV. Wyrabiamy ile się da :) Odstawiamy na 30 minut, formujemy bochenek, nacinamy ukośnie 2 razy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiamy na 200 stopni i pieczemy około 40-50 minut, aż ładnie się zrumieni. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy na kratce do wystudzenia, choć najlepiej smakuje na ciepło, posmarowany masłem czosnkowym :)

Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 400 ml ciepłej wody
- 1/4 kostki drożdży
- pół łyżeczki soli
- ewentualne dodatki: zioła, czosnek, ser, siemię, kminek- co lubicie, co wolicie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dosypujemy mąkę i sól i idziemy przed TV. Wyrabiamy ile się da :) Odstawiamy na 30 minut, formujemy bochenek, nacinamy ukośnie 2 razy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiamy na 200 stopni i pieczemy około 40-50 minut, aż ładnie się zrumieni. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy na kratce do wystudzenia, choć najlepiej smakuje na ciepło, posmarowany masłem czosnkowym :)


Pięknie wygląda ten chlebek. Muszę wypróbować przepis, nigdy nie piekłam chleba, a lubię pichcić :)
OdpowiedzUsuńZrób, bo naprawdę jest łatwy i pyszny :)
OdpowiedzUsuńMogłabyś podać ile mniej więcej gram drożdży, albo o jakiej kostce mowa? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmowa o 100g kostce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis bardzo prosty i szybki. Choć moje zdolności kulinarne zwykle ograniczają się do zaparzenia herbaty :)
OdpowiedzUsuń