Rolada wieprzowa z ziołami i czosnkiem
Dostałam ostatnio ćwiartkę wieprzową, z której wycięłam coś wyglądającego jak chudy boczek- płaskie, długie i dobre do zawinięcia :) Taką roladę możemy kłaść na kanapkach, podać z kaszą oraz zrobić z niej potrawkę do ziemniaków i surówki.
Składniki:
Mięso przyprawiamy i wykładamy na nim z jednej strony plastrami czosnku. Zawijamy ściśle, związujemy nitką pomagając sobie w niektórych miejscach wykałaczkami. Pod nitkę wkładami 3-4 liście laurowe w różnych miejscach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 160 stopniach około 1-1,5h. Ja zostawiłam jeszcze na jakiś czas (dłuższy) w wyłączonym piekarniku. Super :)


Składniki:
- długi i płaski kawałek mięsa
- liść laurowy, ulubione zioła, sól, pieprz, kilka ząbków czosnku
- nitka do związania, wykałaczki
Mięso przyprawiamy i wykładamy na nim z jednej strony plastrami czosnku. Zawijamy ściśle, związujemy nitką pomagając sobie w niektórych miejscach wykałaczkami. Pod nitkę wkładami 3-4 liście laurowe w różnych miejscach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 160 stopniach około 1-1,5h. Ja zostawiłam jeszcze na jakiś czas (dłuższy) w wyłączonym piekarniku. Super :)
Komentarze
Prześlij komentarz