Banoffee - słodkie ciasto bez pieczenia
Mega, mega słodkie ciasto! Jeden kawałek do gorzkiej kawy jest wystarczający :) Przygotowałam je na wieczór panieński mojej Szwagierki, który bardzo się udał ;) Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i dzięki wyciskaniu bitej śmietany przez rękaw cukierniczy dostarczyło mi przyjemności dekorowania :)
Składniki:
Ciastka miażdżymy za pomocą blendera lub wałka (ciastka wkładamy do woreczka i walimy ile w wlezie ;) ) i łączymy z ostudzonym masłem w takiej ilości, by masa miała konsystencję mokrego piasku. Taką mieszanką wylepiamy formę, wcześniej wykładając jej dno papierem do pieczenia. Dobrze wylepioną formę wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Po 30 minutach przystępujemy do podgrzania masy krówkowej z masłem, tak by miała lejącą konsystencję. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do schłodzenia. Teraz ubijamy kremówkę z żelatyną i łyżką cukru (ostudzoną i płynną żelatynę dodajemy do nieubitej śmietanki i dopiero ubijamy). Radzę nie słodzić nadmiernie śmietany, bo masa krówkowa +ciastka to naprawdę dużo słodyczy :) Na ciasteczkowy spód z masą krówkową wykładamy obrane i pokrojone w plastry banany a następnie, za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy bitą śmietanę. Posypujemy przesianym przez sito kako i startą czekoladą :) Wstawiamy na kilka godzin do schłodzenia. Gotowe! :)

Składniki:
- 200g ciastek digestive lub innych zbożowych
- 100 g roztopionego masła
- 400g masy krówkowej+ łyżka masła
- 3 banany
- 400 ml śmietany 30-36%
- łyżka cukru z wanilią
- łyżka kakao
- około 2 kostek czekolady
- 1-2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczonej w 1/5 szklanki wrzątku
Ciastka miażdżymy za pomocą blendera lub wałka (ciastka wkładamy do woreczka i walimy ile w wlezie ;) ) i łączymy z ostudzonym masłem w takiej ilości, by masa miała konsystencję mokrego piasku. Taką mieszanką wylepiamy formę, wcześniej wykładając jej dno papierem do pieczenia. Dobrze wylepioną formę wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Po 30 minutach przystępujemy do podgrzania masy krówkowej z masłem, tak by miała lejącą konsystencję. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do schłodzenia. Teraz ubijamy kremówkę z żelatyną i łyżką cukru (ostudzoną i płynną żelatynę dodajemy do nieubitej śmietanki i dopiero ubijamy). Radzę nie słodzić nadmiernie śmietany, bo masa krówkowa +ciastka to naprawdę dużo słodyczy :) Na ciasteczkowy spód z masą krówkową wykładamy obrane i pokrojone w plastry banany a następnie, za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy bitą śmietanę. Posypujemy przesianym przez sito kako i startą czekoladą :) Wstawiamy na kilka godzin do schłodzenia. Gotowe! :)
U mnie dziś to samo ciasto, choć z odrobinę innego przepisu :) Zgadzam się: mega, mega słodkie :) Ale jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto ostatnio bardzo popularne, jeszcze nie jadłam :) Twoje wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda naprawdę znakomicie, gratulacje
OdpowiedzUsuńZobacz też takie
http://inews.com.pl/WordPress3/ciasto-z-bananami
apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na trochę bardziej letnie wydanie ciasta bez pieczenia ze smakami lata. http://maniasmakowania.pl
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda i tak bardzo kusi, że prawdopodobnie niebawem zagości również w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńciasto bardzo słodkie szybko się robi,masa krówkową można kupić w każdym sklepie polacam kajmakową
OdpowiedzUsuńCisto jest obłędnie pyszne :) proste, możliwie szybkie, mało czasu w kuchni a efekt murowany :) polecam! właśnie do gorzkiej kawy idealne
OdpowiedzUsuńpyszne i bardzo łatwe w wykonaniu-polecam
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko! Nie używam masy krówkowej, bo jest słodka, a bitej śmietany, bo tłusta. Tym razem jednak chyba przymknę na to oko ;)
OdpowiedzUsuń