Cytrynowo- bazyliowe spaghetti
Sama nie wiem skąd mi taki pomysł przyszedł do głowy :) Po prostu te połączenie wydało mi się ciekawe i jak się okazało wyszło bardzo pysznie :) Mój Mąż dołożył sobie dodatkowo kilka suszonych pomidorów, które wczoraj ususzyłam w piekarniku (przepis niebawem). Ale wróćmy do spaghetti...
Składniki:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie w dużej misce robimy sos z podanych składników wg własnego gustu (mieszamy oliwę z cytryną, solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekaną bazylię). Po odcedzeniu makaronu przekładamy go do miski z sosem i mieszamy dokładnie. Wykładamy na talerz i przyozdabiamy listkami bazylii. Voila! Smacznego! :)
Składniki:
- makaron spaghetti
- kilka łyżek oliwy
- sok wyciśnięty z 1/3 cytryny (dodawany stopniowo, aby nie przesadzić)
- pół garści świeżych liści bazylii
- sól, pieprz biały
- rozgnieciony ząbek czosnku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie w dużej misce robimy sos z podanych składników wg własnego gustu (mieszamy oliwę z cytryną, solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekaną bazylię). Po odcedzeniu makaronu przekładamy go do miski z sosem i mieszamy dokładnie. Wykładamy na talerz i przyozdabiamy listkami bazylii. Voila! Smacznego! :)
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń