Chrupiące gofry - prosty przepis
W końcu! W końcu mam gofrownicę! :))) Uwielbiam gofry, ale nie miałam okazji robić ich zbyt często, bo brakowało mi sprzętu. Teraz to się zmieni :)
Składniki na słodko:
Składniki mieszamy i wlewamy na mocno rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy około 2 minut na złoto brązowo. Układamy swoje ulubione dodatki: świeże owoce, dżem, jogurt, miód, bita śmietana, syropy itp. Voila! :)


Składniki na słodko:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 5-6 łyżek oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Składniki mieszamy i wlewamy na mocno rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy około 2 minut na złoto brązowo. Układamy swoje ulubione dodatki: świeże owoce, dżem, jogurt, miód, bita śmietana, syropy itp. Voila! :)
Warto dodać, że różne gofrownice mają różne preferencje co do ciasta. W jednych gofry wychodzą lepsze z gęściejszego ciasta w innych z rzadszego. Do podstawowego przepisu można dodawać kakao, cynamon, ja dodaję trochę cukru waniliowego.
OdpowiedzUsuń