Ciasto z makiem i kefirem
Uwielbiam ciasta z makiem i bakaliami. Dla mnie to nie odłączny element świąt. Dziś polecam udany eksperyment ciasta biszkoptowego z dodatkiem kefiru oraz z makiem.
Składniki:
masa makowa:
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na dłuższą chwilę. Odcedzamy, mielimy 2 razy w maszynce, dodajemy posiekane bakalie i cukier, mieszamy, odstawiamy.
Przygotowujemy biszkopt miksując wszystkie składniki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ostudzoną masę makową łączymy ze świeżo ubitą pianą z białek. Dzięki temu masa nie będzie się kruszyć przy krojeniu. Biszkopt wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a na biszkopcie układamy po ukosie (w kratę) masę makową wbijając ją odrobinę w ciasto, aby nie była tylko na jego wierzchu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Pycha! :)
Składniki:
- 3 jajka
- szklanka cukru pudru
- szklanka kefiru
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
- 150-200 g maku
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- orzechy laskowe lub włoskie
- żurawina, rodzynki
- łyżka cukru pudru
- 2 białka ubite na sztywno
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na dłuższą chwilę. Odcedzamy, mielimy 2 razy w maszynce, dodajemy posiekane bakalie i cukier, mieszamy, odstawiamy.
Przygotowujemy biszkopt miksując wszystkie składniki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ostudzoną masę makową łączymy ze świeżo ubitą pianą z białek. Dzięki temu masa nie będzie się kruszyć przy krojeniu. Biszkopt wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a na biszkopcie układamy po ukosie (w kratę) masę makową wbijając ją odrobinę w ciasto, aby nie była tylko na jego wierzchu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Pycha! :)

Komentarze
Prześlij komentarz