Smażone pierogi drożdżowe z soczewicą i grzybami
Pamiętam z dzieciństwa, że jedna z sąsiadek robiła pyszne smażone pierogi z kapustą i grzybami, które świetnie współgrały z sosem tatarskim mojej Mamy. W związku z tym, że robię święta po raz pierwszy w życiu, postanowiłam zrobić coś, co lubi mój Mąż i coś co lubię ja. Wśród kilku potraw znalazły się właśnie pierogi drożdżowe, ale z innym farszem, który wyszedł naprawdę pyszny. Nie mogę się doczekać, aż spróbuję ich na gorąco z pysznym sosem tatarskim!
Składniki na ciasto:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki lub wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Dajemy ciastu odpocząć na jakąś godzinkę. Po tym czasie rwiemy na kawałki i wałkujemy cieniutko, wykrawamy kółka szklanką.
Składniki na farsz:
Na smalcu podsmażamy umytego i drobno pokrojonego pora, dodajemy drobno pokrojone grzyby, drobno pokrojone pomidory, soczewicę i wodę z grzybów + szklankę zwykłej wody. Gotujemy do miękkości soczewicy, która powinna wchłonąć cały płyn. Przygotowany farsz odstawiam na sito, aby odcedzić płyny i go wystudzić.
Wystudzony farsz nakładamy po łyżeczce na wykrojone kółka i lepimy. Smażymy na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron (idzie dość szybko, uważajcie, by się nie przypaliły!). Gotowe :) Pyszne! Farsz możecie przygotować ze wszystkiego, np. z kaszy gryczanej i boczku (albo grzybów).
Składniki na ciasto:
- szklanka wody
- ok. 3 szklanek mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/6 kostki drożdży
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki lub wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Dajemy ciastu odpocząć na jakąś godzinkę. Po tym czasie rwiemy na kawałki i wałkujemy cieniutko, wykrawamy kółka szklanką.
Składniki na farsz:
- szklanka soczewicy
- szklanka wody
- szklanka wody z moczenia grzybów
- garść suszonych i namoczonych grzybów
- kilka suszonych pomidorów
- kawałek pora lub cebuli
- ewentualnie przyprawy: sól (u mnie zbędna, bo pomidory były słone), pieprz, zioła
- smalec lub olej do smażena
Na smalcu podsmażamy umytego i drobno pokrojonego pora, dodajemy drobno pokrojone grzyby, drobno pokrojone pomidory, soczewicę i wodę z grzybów + szklankę zwykłej wody. Gotujemy do miękkości soczewicy, która powinna wchłonąć cały płyn. Przygotowany farsz odstawiam na sito, aby odcedzić płyny i go wystudzić.
Wystudzony farsz nakładamy po łyżeczce na wykrojone kółka i lepimy. Smażymy na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron (idzie dość szybko, uważajcie, by się nie przypaliły!). Gotowe :) Pyszne! Farsz możecie przygotować ze wszystkiego, np. z kaszy gryczanej i boczku (albo grzybów).
fantastyczne te pierożki, przepis zapisuje bo muszą być bardzo dobre:) ja ostatnio robiłam skrzydełka z kurczaka zapiekane z powidłami
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/skrzydeka-z-powidami.html
Soczewicę bardzo lubię, ale nigdy jeszcze nie jadłam jej w pierogach:) muszę wypróbować:) ze swej strony polecam Cukinię po Bretońsku: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/16-100006-cukinia_po_bretonsku.html
OdpowiedzUsuńsuper te Twoje pierogi, ja ostatnio robiłam już świąteczne z kapustą i pieczarkami: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/12/pierogi-z-kapusta-i-pieczarkami.html
OdpowiedzUsuńNo nie wiem , jak wam mogą wyjść te pierogi, bo mi za cholerę nie chce wyjść ciasto!No nie wiem, co to może być za ciasto z 4 szklanek wody i drożdży! przydałoby się to wysłać do Teleexpressu!
OdpowiedzUsuńdobre wyślę ten przepis do Teleexpressu, jak z tego wyjdzie ciasto to ten ktoś musi być artysta
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za wysłanie go do Teleexpresu ;) Przepis poprawiony, dziękuję za uszczypliwe zwrócenie uwagi :)
OdpowiedzUsuńWygladaja przepieknie;)
OdpowiedzUsuńSmażone pierogi?
OdpowiedzUsuńOdsmażane tak, ale o smaźonych pierwszy raz czytam, a w dodatku na cieście drożdżowym.
Fantastyczne!
Nie wiem jak pierogi, ale polecam Uszka z ciasta drożdżowego smażone na głębokim tłuszczu, idealne na ciepło do barszczu i na zimno jako pikantna przekąska Zapraszam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne są te smażone pierogi, polecam też pieczone z mięsem
OdpowiedzUsuńhttp://inews.com.pl/WordPress3/pierogi-pieczone-z-miesem
Lubię pierogi i robię je na różne sposoby. Smażonych z soczewicą jeszcze nie jadłam, ale w najbliższym czasie chyba nadrobię te zaległości :) Super przepis. Ja zapraszam na pieczone pierogi: http://kuchniaidom.pl/pieczone-pierogi-z-miesem-mielonym/
OdpowiedzUsuńznowu kuszą mnie te pierożki, wyglądają bardzo apetycznie:) zobacz też moje świąteczne pielmienie z barszczem
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/pielmienie-z-barszczem.html
Wyglądają apetycznie, a farsz mega smaczny :)
OdpowiedzUsuńw ramach uzupełnienia polecę coś na deser, czyli Drożdżowe Ślimaczki Cynamonowe, u mnie blaszka znika w pół godziny: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/63-100052-drozdzowe_slimaczki_cynamonowe.html
OdpowiedzUsuńna do dań świątecznych, najlepszy www.panorzeszek.pl
OdpowiedzUsuńfarsz naprawdę wyszedł super :) oj z tym sosem tatarskim to będzie mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
OdpowiedzUsuńoj na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
OdpowiedzUsuń