Bardzo prosty przepis na pasztet
Nigdy nie robiłam niewegetariańskiego pasztetu, a bardzo lubię, zwłaszcza ten przygotowany przez moją Teściową. Szłam dziś do sklepu z myślą o zakupach na pasztet, w kolejce spotkałam kobietę, która też szykowała pasztet dla swojej rodziny. Podpytałam o przepis i pomyślałam "prościzna!". Udało się! Jest naprawdę pyszny, a wcale nie tłusty.
http://www.youtube.com/watch?v=tGz_N1lbo38
Składniki:
Mięso i wątrobę myjemy i gotujemy z obranymi warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem. Ugotowane mięso i warzywa mielimy w maszynce (jeśli wolicie drobniej to przepuście 2 razy), dodajemy jajka, olej i przyprawy. Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 185 stopniach około godziny. Ostudzamy i dopiero kroimy. Pyszności!

http://www.youtube.com/watch?v=tGz_N1lbo38
Składniki:
- 1kg łopatki
- 1 wątroba wieprzowa (około 500-700g)
- 4 marchewki
- 3-4 pietruszki
- 1 mały seler
- 3 jajka
- kilka łyżek oleju z pomidorów suszonych, oliwy lub 2 łyżki smalcu
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, czosnek, jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie
Mięso i wątrobę myjemy i gotujemy z obranymi warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem. Ugotowane mięso i warzywa mielimy w maszynce (jeśli wolicie drobniej to przepuście 2 razy), dodajemy jajka, olej i przyprawy. Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 185 stopniach około godziny. Ostudzamy i dopiero kroimy. Pyszności!
Witam i dziękuję za opublikowanie przepisu. Na pewno wypróbuję go w sobotę. Jestem zdeklarowanym smakoszem smacznych pasztetów, a mam przeczucie, że takowy będzie. Poza tym zaintrygowało mnie tło muzyczne.Mogę prosić o podanie wykonawcy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Janusz Szczęśniak
witam, Scott MacLeod - stanhope
OdpowiedzUsuń