Pierogi z jagodami
Od kilku tygodni za mną chodziły :) Były naprawdę pyszne i cieszę się, że ulepiłam ich tyle, że zamroziłam jeszcze 2 porcje i 1 z truskawkami :)
Składniki na około 100 pierogów:
Jagody myjemy i łączymy z cukrem. Ciasto wyrabiamy, uważając na palce, by się nie poparzyć (ja wrzucam wszystko do maszyny do chleba i wstawiam na program "ciasto/dough", potem wyrabiam jeszcze chwilę na stolnicy). Rozwałkowując ciasto na stolnicy pamiętamy, by omączona była tylko jedna ze stron, w przeciwnym razie nie będą się lepić. Wycinamy kółka szklanką i na każde nakładamy po łyżeczce-dwóch jagód z cukrem. Sklejamy i układamy na posypanym mąką talerzu bądź tacy. Jeśli chcemy mrozić to wstawiamy taki talerz z pierogami na 30 minut do zamrażarki (zwracamy uwagę, by pierogi się nie dotykały), po czym przekładamy do woreczków i mrozimy na dobre. Świeże pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty. Podajemy z jogurtem wymieszanym z miodem i cytryną. Niebo w gębie :)


Składniki na około 100 pierogów:
- 400 ml wrzątku
- 600g mąki
- duża szczypta soli
- łyżka masła
- łyżka smalcu
- około litra jagód
- około 2-3 łyżek cukru
Jagody myjemy i łączymy z cukrem. Ciasto wyrabiamy, uważając na palce, by się nie poparzyć (ja wrzucam wszystko do maszyny do chleba i wstawiam na program "ciasto/dough", potem wyrabiam jeszcze chwilę na stolnicy). Rozwałkowując ciasto na stolnicy pamiętamy, by omączona była tylko jedna ze stron, w przeciwnym razie nie będą się lepić. Wycinamy kółka szklanką i na każde nakładamy po łyżeczce-dwóch jagód z cukrem. Sklejamy i układamy na posypanym mąką talerzu bądź tacy. Jeśli chcemy mrozić to wstawiamy taki talerz z pierogami na 30 minut do zamrażarki (zwracamy uwagę, by pierogi się nie dotykały), po czym przekładamy do woreczków i mrozimy na dobre. Świeże pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty. Podajemy z jogurtem wymieszanym z miodem i cytryną. Niebo w gębie :)
Komentarze
Prześlij komentarz