Błyskawiczny twaróg z maślanki
Coś dla fanów pysznego, domowego twarogu oraz dla tych, którzy cenią sobie szybkie rozwiązania :) Nie trzeba czekać na to, aż mleko się zsiądzie, nie trzeba szukać mleka od rolnika... Potrzebujecie tylko maślanki z jak najbardziej naturalnym składem (bez stabilizatorów oraz mleka w proszku), ja polecam tą z Biedronki, to na niej właśnie robiłam swój twarożek.
Składniki na ok. 100-150g sera:
Maślankę podgrzewamy w garnku do temp. około 70 stopni często mieszając, do momentu, aż zacznie się wyraźnie oddzielać serwatka. W takiej postaci odcedzamy ją przez gazę na gęstym sicie i zostawiamy na godzinę do całkowitego odcieknięcia. Możemy ser jeszcze delikatnie odcisnąć, gdy ostygnie. Posypujemy solą i np, suszonymi pomidorami z czosnkiem, czarnuszką lub ziołami, jak wolicie :) Proste, prawda? Smacznego!

Składniki na ok. 100-150g sera:
- litr maślanki naturalnej (np. z Biedronki)
- gaza/pielucha tetrowa
- sitko
- ulubione przyprawy
Maślankę podgrzewamy w garnku do temp. około 70 stopni często mieszając, do momentu, aż zacznie się wyraźnie oddzielać serwatka. W takiej postaci odcedzamy ją przez gazę na gęstym sicie i zostawiamy na godzinę do całkowitego odcieknięcia. Możemy ser jeszcze delikatnie odcisnąć, gdy ostygnie. Posypujemy solą i np, suszonymi pomidorami z czosnkiem, czarnuszką lub ziołami, jak wolicie :) Proste, prawda? Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz