Pyszne babeczki z owocami
Niezwykle produktywny dzień dzisiaj na blogu :) Wizyta Bratanic i Bratanka za obfitowała w te pyszne babeczki :) Proste w wykonaniu, serdecznie polecam :)
Składniki:
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę jajka i cukier (dosypujemy stopniowo). Do jajek dodajemy jogurt i ostudzony tłuszcz. Całość wlewamy do mąki i szybko miksujemy, tylko tak, by składniki się połączyły. Piekarnik ustawiamy na 175 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej z nich wykładamy łyżkę ciasta, a w środek wkładamy jedną truskawkę i posypujemy jagodami. Pieczemy 35-40 minut, przed wyjęciem sprawdzamy czy się upiekły za pomocą patyczka. Jeśli patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto nie jest już surowe i można je wyciągać. Z ciasta wyszło 16 babeczek, w tym 4 kakaowe z bakaliami. Podajemy po ostygnięciu. Smacznego!

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- pół szklanki roztopionego masła/margaryny lub oleju
- pół szklanki cukru
- pół szklanki jogurtu
- dowolne owoce (w sumie około 200g; u mnie mrożone truskawki i jagody)
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę jajka i cukier (dosypujemy stopniowo). Do jajek dodajemy jogurt i ostudzony tłuszcz. Całość wlewamy do mąki i szybko miksujemy, tylko tak, by składniki się połączyły. Piekarnik ustawiamy na 175 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej z nich wykładamy łyżkę ciasta, a w środek wkładamy jedną truskawkę i posypujemy jagodami. Pieczemy 35-40 minut, przed wyjęciem sprawdzamy czy się upiekły za pomocą patyczka. Jeśli patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto nie jest już surowe i można je wyciągać. Z ciasta wyszło 16 babeczek, w tym 4 kakaowe z bakaliami. Podajemy po ostygnięciu. Smacznego!
Mmm apetyczne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie babeczki
OdpowiedzUsuń