Domowy bundz z krowiego mleka
Udało się! Wyszedł naprawdę pyszny :) Cieszę się jak dziecko, bo to mój pierwszy ser, nie licząc twarogu z maślanki ;) Robi się go szybko, trzeba tylko odczekać, aż odcieknie i moczyć potem 12h w solance, by nabrał nieco bardziej słonego smaku. Wszystkie potrzebne akcesoria do domowego wyrobu serów kupicie na Allegro lub w sklepie internetowym wyrobynaturalne.com.pl . Polecam ten sklep i tego sprzedawcę nie tylko dlatego, że mają najlepsze ceny, ale też dlatego, że wszystko jest świeże, a ekipa zna się na rzeczy.
Składniki na ok. 1kg sera:
Ja swoje mleko najpierw spasteryzowałam, czyli podgrzałam do temperatury 75 stopni. Wyłączyłam gaz i odstawiłam, by ostygło. Gdy osiągnęło temperaturę 36-38 stopni dodałam przyprawy (można wcześniej), do szklanki z 7 kroplami podpuszczki wlałam kilka łyżek tego ciepłego mleka i wymieszałam dokładnie. Dodałam całość do mleka i mieszałam widelcem około 2 minut, by mieć pewność, że podpuszczka dobrze się rozprowadziła. Przykryłam pokrywką na kilka minut. Po tym czasie zrobił się tzw. skrzep, który wygląda jak galaretka/zsiadłe mleko. Ten skrzep pocięłam w garnku w kostkę i przełożyłam na sito wyłożone gazą, związałam końce i zawiesiłam na uchwycie szafki nad zlewem. Odciekającą serwatkę zbierałam do dużej miski, bo z niej zrobiłam jeszcze ricottę.
Po około 3h przełożyłam na sito ustawione nad miską, ułożyłam talerzyk i obciążyłam ser, by mocniej odciekł. Po kolejnych 2h przełożyłam ser do zimnej solanki na 12h (u mnie na noc). Przekładałam co jakiś czas jak mi się przypomniało, dzięki temu wytworzyły się bąbelki w serze :) Ser po wyjęciu osuszyłam pieluchą i zrobiłam śniadanie- jajka sadzone na bundzu z pomidorami :) Pychota :) Spróbujcie! Ja naprawdę jestem dumna z efektu :)

Składniki na ok. 1kg sera:
- 5 litrów mleka ze wsi (te ze sklepu jest za bardzo rozwodnione, wyjdzie Wam może 300g sera)
- 7 kropli podpuszczki naturalnej
- dowolne dodatki, jeśli takowe chcecie użyć. U mnie: czosnek niedźwiedzi (dodałam około łyżeczki i tyle zdecydowanie wystarczy, bo jest bardzo aromatyczny), zioła prowansalskie, 2 posiekane suszone pomidory
- dodatkowo przyda się pielucha tetrowa
- 2,5 łyżki soli i przegotowana lub niechlorowana woda na solankę
Ja swoje mleko najpierw spasteryzowałam, czyli podgrzałam do temperatury 75 stopni. Wyłączyłam gaz i odstawiłam, by ostygło. Gdy osiągnęło temperaturę 36-38 stopni dodałam przyprawy (można wcześniej), do szklanki z 7 kroplami podpuszczki wlałam kilka łyżek tego ciepłego mleka i wymieszałam dokładnie. Dodałam całość do mleka i mieszałam widelcem około 2 minut, by mieć pewność, że podpuszczka dobrze się rozprowadziła. Przykryłam pokrywką na kilka minut. Po tym czasie zrobił się tzw. skrzep, który wygląda jak galaretka/zsiadłe mleko. Ten skrzep pocięłam w garnku w kostkę i przełożyłam na sito wyłożone gazą, związałam końce i zawiesiłam na uchwycie szafki nad zlewem. Odciekającą serwatkę zbierałam do dużej miski, bo z niej zrobiłam jeszcze ricottę.
Po około 3h przełożyłam na sito ustawione nad miską, ułożyłam talerzyk i obciążyłam ser, by mocniej odciekł. Po kolejnych 2h przełożyłam ser do zimnej solanki na 12h (u mnie na noc). Przekładałam co jakiś czas jak mi się przypomniało, dzięki temu wytworzyły się bąbelki w serze :) Ser po wyjęciu osuszyłam pieluchą i zrobiłam śniadanie- jajka sadzone na bundzu z pomidorami :) Pychota :) Spróbujcie! Ja naprawdę jestem dumna z efektu :)
No widać smaczne jedzonko. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńposiadam podpuszczke w proszku...czy bedzie dobra? jak dawkować?
OdpowiedzUsuńbędzie dobra, na opakowaniu powinnaś mieć napisaną moc. Tak na oko pewnie koło szczypty na jakieś 4 l mleka.
OdpowiedzUsuńDo Ania: nie ma napisane jaką ma moc, gosć dołączył instrukcje: 1 gram podpuszczki nalezy rozpuscic w ok. 50 ml letniej wody(30'c) wymieszac i odstawić na 20 min. po tym czasie wlewac cienkim strumieniem do mleka (8-10litrów)-twardy skrzep:korbacze,oscypki,sery parzone. (20-150 litrów) skrzep miękki mozarella feta itp. o temp 33'c(lub wyzszej jezeli chcemy uzyskać twardszy skrzep) mieszając przz 1 minute lub krócej.Zaprzestać mieszania.Ksrzep powinienm powstać po 15-30 minutach. obróbka skrzepu zalezy od tego jaki ser chcemy zrobic....:)
OdpowiedzUsuńpowiem tak, zależy ile litrów mleka chcesz użyć. Jeśli 5L to ja bym w tych 50ml ciepłej przegotowanej wody rozpuściła niedużą szczyptę podpuszczki i powoli wlewała do podgrzanego mleka i widelcem mieszała około 2 minut (ciężko mi określić ile to jest 0,5 g...). Przykryj, wyłącz gaz i wróć za jakąś godzinę. Myślę, że skrzep powinien wtedy się zrobić bez problemu. Daj znać czy się udało :) Dawno nie robiłam sera i znów nabrałam ochoty, ale ten bundz jest naprawdę rewelacyjny marynowany w oliwie nawet 2 m-ce po przyrządzeniu. Do sałatek- rewelacja! Podgrzany też się ładnie rozpuszcza, więc zrobić grzanki z tym serem to też dobry pomysł.... Mmm... Jutro jadę po mleko ;)
OdpowiedzUsuńpodpuszkę gosć wysłał podzieloną w ampułkach 5x1gram czyli połowe tej ampułki rozpuścic w 50 ml wody?....:) w gratsie dostałem jeszcze chlorek wapnia...(nie mam pojecia do czego słuzy) przygode z serami dopiero zaczynam wieć proszę o wyrozumiałość:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
tak, myślę, że pół ampułki na 5L będzie OK. Chlorek wapnia też możesz dodać, zwłaszcza, jeśli wcześniej pasteryzujesz mleko. Chlorek wapnia wspomaga tworzenie bardziej zwartego skrzepu (myślę, że tutaj szczypta też wystarczy).
OdpowiedzUsuńTeraz jeszcze musze załatwić mleko... w krakowie mamy mlekomaty nie wiem czy słyszałać o tym? ludzie piszę ze przyzwoite mleko...
OdpowiedzUsuńTeż słyszałam pozytywne opinie, więc warto wypróbować. Ja się właśnie zbieram do swojego rolnika :)
OdpowiedzUsuńWitam ,
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie solanki , czy w przypadku takich właśnie serów konieczne jest moczenie w solance ?
Myślę, że tak. Solanka nadaje smaku i pewnie utrwala też ser w jakimś stopniu.
OdpowiedzUsuńA jeśli chce żeby był to ser słodki z ziołami , czy pod wpływem solanki nie zmieni smaku na słony ?
OdpowiedzUsuńNa pewno zmieni
OdpowiedzUsuńOk, dziękuję
OdpowiedzUsuń