Domowe musli na wypasie! (bez cukru)
Lubię musli, ale w składzie tych dostępnych w sklepach zawsze znajdzie się coś co dziwnie brzmi lub źle wpływa na sylwetkę (syrop glukozowo- fruktozowy itp.). Zrobiłam swoją wersję, choć wyszła drożej, niż te ze sklepów, ale one nie mają tyle pysznych składników :) Do swojego musli dodałam przyprawę do piernika, ale równie dobrze mógł być np. cynamon. Wyszło naprawdę pysznie! Składniki możecie oczywiście dowolnie dodawać lub usuwać.
Składniki mojego musli:
dalej na oko:
Płatki i nerkowce wysypałam na papier do pieczenia i często mieszając uprażyłam w 180 stopniach (trwało około 15 minut, aż się zrumieniły). Do ostudzonych płatków z orzechami dodałam resztę składników i już :) Jadłam w wersji z mlekiem oraz z jogurtem i łyżką miodu- przepyszne!
Składniki mojego musli:
- 400g płatków owsianych górskich
dalej na oko:
- siemie lniane
- otręby pszenne
- otręby żytnie
- obrane pestki słonecznika
- obrane pestki dyni
- nerkowce
- sezam (łyżka)
- rodzynki
- żurawina
- suszone banany
Płatki i nerkowce wysypałam na papier do pieczenia i często mieszając uprażyłam w 180 stopniach (trwało około 15 minut, aż się zrumieniły). Do ostudzonych płatków z orzechami dodałam resztę składników i już :) Jadłam w wersji z mlekiem oraz z jogurtem i łyżką miodu- przepyszne!
oj takie musli z chęcią zjadłabym jutro rano :)
OdpowiedzUsuńświetne!! Zdecydowanie lepsze niż kupne!!
OdpowiedzUsuńWspaniale bo domowo
OdpowiedzUsuńPozdrawiam