Pizza idealna z idealnym sosem
Na Sylwestra postanowiłam zaszaleć w kuchni, skoro zostawaliśmy w domu. I choć taka pizza to koszt kilku złotych to smakowała niemal tak samo dobrze jak ta z pizzerii, w której pieką w piecu na drewno. Ta pizza to kroczek w stronę prawdziwej włoskiej pizzy jaką jedliśmy w Caorle. Sos na spodzie jest po prostu prze-pysz-ny! I to on nadaje jej wyjątkowego smaku. Dużą rolę odgrywa tu też kamień do pieczenia pizzy... dobrze nagrzany idealnie podpieka spód- no cudo po prostu :)
Składniki na ciasto: przepis na ciasto na pizzę
Składniki na sos: idealny sos do pizzy
Przygotowujemy ciasto wg przepisu- odstawiamy podzielone na 3 części w oddzielnych zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotowujemy sos- nie spieszymy się z nim, a będzie pyszny! Kroimy oliwki, ścieramy ser.
Gdy ciasto już wyrosło, wkładamy kamień do zimnego piekarnika i nagrzewamy minimum 30 minut w temperaturze 250 stopni (z funkcją GRILL).
Ciasto ugniatamy najpierw pięścią potem palcami na placek w kształcie koła (mniej więcej, kto by się tym przejmował!) Smarujemy sosem,posypujemy serem, oliwkami i jednym ruchem przekładamy na kamień (ja nie mam łopaty do pizzy, więc kładę placek na obsypanej mąką plastikowej szerokiej desce do krojenia i wtedy dopiero smaruję sosem i obsypuję dodatkami). Pieczemy 4-5 minut!! Smacznegooooooo :)))))))
Składniki na ciasto: przepis na ciasto na pizzę
Składniki na sos: idealny sos do pizzy
- mozzarella żółta, czyli w bloku (ale świetna będzie też ta w kulce)
- dwie garści pokrojonych mieszanych oliwek
Przygotowujemy ciasto wg przepisu- odstawiamy podzielone na 3 części w oddzielnych zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotowujemy sos- nie spieszymy się z nim, a będzie pyszny! Kroimy oliwki, ścieramy ser.
Gdy ciasto już wyrosło, wkładamy kamień do zimnego piekarnika i nagrzewamy minimum 30 minut w temperaturze 250 stopni (z funkcją GRILL).
Ciasto ugniatamy najpierw pięścią potem palcami na placek w kształcie koła (mniej więcej, kto by się tym przejmował!) Smarujemy sosem,posypujemy serem, oliwkami i jednym ruchem przekładamy na kamień (ja nie mam łopaty do pizzy, więc kładę placek na obsypanej mąką plastikowej szerokiej desce do krojenia i wtedy dopiero smaruję sosem i obsypuję dodatkami). Pieczemy 4-5 minut!! Smacznegooooooo :)))))))
wygląda bardzo smakowicie!! :)
OdpowiedzUsuń