Duszona polędwiczka wieprzowa z kiszonymi pomidorami
Dziw bierze, ale dopiero trzeci raz w życiu przyrządzam polędwiczkę, a ten przepis jest pierwszym na blogu z jej udziałem! Ta część wieprzowiny zawsze wydawała mi się droga i omijałam ją szerokim łukiem, ale za jedną polędwiczkę płacę zazwyczaj 10-13zł, a starcza na 2 osoby, więc to niedrogo jak na tak pyszny kawałek mięsa do obiadu :) Dziś podaję przepis na smażoną i duszoną potem na patelni polędwiczkę, ale mam jeszcze lepszy na pieczoną! A na kiszone pomidory również podam Wam niedługo przepis ;)
Składniki:
Polędwiczkę pozbawiamy błonek i nacieramy mieszanką przypraw, pozostawiamy na 30 minut lub całą noc w lodówce. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z każdej strony, po czym przykrywamy i obracając 2-3 razy, dusimy około 30 minut. I kolejny pyszny obiad gotowy :)

Składniki:
- 1 polędwiczka
- sól, pieprz młotkowany z kolendrą Kamis, czosnek suszony
- łyżka oleju
Polędwiczkę pozbawiamy błonek i nacieramy mieszanką przypraw, pozostawiamy na 30 minut lub całą noc w lodówce. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z każdej strony, po czym przykrywamy i obracając 2-3 razy, dusimy około 30 minut. I kolejny pyszny obiad gotowy :)
Komentarze
Prześlij komentarz