Klopsiki nadziewane oliwkami w sosie koperkowym

Lubię klopsiki i sos koperkowy, ale czasem fajnie jest urozmaicić sobie tradycyjne dania. To jest właśnie trafne urozmaicenie- w każdym klopsiku czarna oliwka :) Zielone też będą pasować, może nawet lepiej, niż czarne :)

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)

  • 1 jajko

  • koperek, czosnek suszony lub świeży przeciśnięty przez praskę

  • 1/4-1/2 szklanki bułki tartej (szklanka o pojemności 220ml)

  • pieprz, majeranek

  • 0,5 litra rosołu, bulionu warzywnego lub wody

  • około 15 oliwek

  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

  • 1-2 łyżki śmietany 18%


Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Bierzemy do dłoni taką ilość mięsa, by oblepiła z każdej strony oliwkę i wrzucamy surowego klopsika do wrzącego rosołu. Gotujemy około 20-30 minut, wyjmujemy ostrożnie klopsiki i będziemy zagęszczać sos. Do szklanki wlewamy połowę zimnej wody i dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i wlewamy do rosołu, mieszamy (powinno gęstnieć). Dodajemy śmietanę, którą możemy wcześniej zahartować, by się nie zważyła, ale Piątnica jest tak pełna syfu, że się nie waży ;) I suszony koperek, bo to końcu sos koperkowy ;) Dodajemy z powrotem klopsiki, gotujemy, by chwilę się zagrzały i podajemy :)

klopsiki nadziewane oliwkami w sosie koperkowym

klopsiki nadziewane oliwkami w sosie koperkowym

klopsiki nadziewane oliwkami w sosie koperkowym

Komentarze

Popularne posty