Klopsiki nadziewane oliwkami w sosie koperkowym
Lubię klopsiki i sos koperkowy, ale czasem fajnie jest urozmaicić sobie tradycyjne dania. To jest właśnie trafne urozmaicenie- w każdym klopsiku czarna oliwka :) Zielone też będą pasować, może nawet lepiej, niż czarne :)
Składniki:
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Bierzemy do dłoni taką ilość mięsa, by oblepiła z każdej strony oliwkę i wrzucamy surowego klopsika do wrzącego rosołu. Gotujemy około 20-30 minut, wyjmujemy ostrożnie klopsiki i będziemy zagęszczać sos. Do szklanki wlewamy połowę zimnej wody i dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i wlewamy do rosołu, mieszamy (powinno gęstnieć). Dodajemy śmietanę, którą możemy wcześniej zahartować, by się nie zważyła, ale Piątnica jest tak pełna syfu, że się nie waży ;) I suszony koperek, bo to końcu sos koperkowy ;) Dodajemy z powrotem klopsiki, gotujemy, by chwilę się zagrzały i podajemy :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
- 1 jajko
- koperek, czosnek suszony lub świeży przeciśnięty przez praskę
- 1/4-1/2 szklanki bułki tartej (szklanka o pojemności 220ml)
- pieprz, majeranek
- 0,5 litra rosołu, bulionu warzywnego lub wody
- około 15 oliwek
- 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- 1-2 łyżki śmietany 18%
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Bierzemy do dłoni taką ilość mięsa, by oblepiła z każdej strony oliwkę i wrzucamy surowego klopsika do wrzącego rosołu. Gotujemy około 20-30 minut, wyjmujemy ostrożnie klopsiki i będziemy zagęszczać sos. Do szklanki wlewamy połowę zimnej wody i dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i wlewamy do rosołu, mieszamy (powinno gęstnieć). Dodajemy śmietanę, którą możemy wcześniej zahartować, by się nie zważyła, ale Piątnica jest tak pełna syfu, że się nie waży ;) I suszony koperek, bo to końcu sos koperkowy ;) Dodajemy z powrotem klopsiki, gotujemy, by chwilę się zagrzały i podajemy :)
Komentarze
Prześlij komentarz