Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i sosem koperkowo-ogórkowym
To chyba jedno z najbardziej wykwintnych dań kryzysowych :) Nie potrzeba tu wiele łososia, więc potrawa wychodzi naprawdę tanio (około 5zł na dużą porcję), a efekt? Przepyszny :) Mój mięsożerny Mąż powiedział, że to były najlepsze placki ziemniaczane EVER! ;) Zgadzam się, zwłaszcza z tak pysznym sosem... po prostu wszystko współgrało :) Te danie można również zrobić w lżejszej wersji, czyli z pieczonych placków ziemniaczanych.
Składniki na placki:
Sos:
Składniki na placki mieszamy ze sobą i smażymy takiej samej wielkości placki, odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos: ogórka kroimy w drobną kostkę, kapary grubo siekamy i mieszamy składniki ze sobą.
Z placków układamy piramidkę lub jeden na drugim na tzw. zakładkę. Układamy łososia zwijając go w różyczki lub inaczej i polewamy sosem (obok lub na placki). Dekorujemy kaparami, cząstką cytryny, świeżym koperkiem (ja niestety nie miałam). Smacznego :)

Składniki na placki:
- około kilograma obranych i startych na małych oczkach ziemniaków
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- około 5 łyżek mąki (gdy masa jest zbyt rzadka, trzeba dosypać więcej)
- kilka plastrów łososia wędzonego na zimno
- olej do smażenia
- opcjonalnie cząstkę cytryny
Sos:
- mały kubeczek śmietany 12% z Maluty, bo to prawdziwa śmietana
- 1 średni ogórek kiszony
- łyżka kaparów
- duża szczypta pieprzu
- łyżeczka koperku
Składniki na placki mieszamy ze sobą i smażymy takiej samej wielkości placki, odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos: ogórka kroimy w drobną kostkę, kapary grubo siekamy i mieszamy składniki ze sobą.
Z placków układamy piramidkę lub jeden na drugim na tzw. zakładkę. Układamy łososia zwijając go w różyczki lub inaczej i polewamy sosem (obok lub na placki). Dekorujemy kaparami, cząstką cytryny, świeżym koperkiem (ja niestety nie miałam). Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz