Tarta (quiche) ze szpinakiem i oliwkami
Ta tarta chodziła za mną chyba ze dwa tygodnie... :) Ale ciągle na obiad było coś innego. Nareszcie! Dziś zrobiłam ją w sumie w około godzinę, ale co mnie cieszy najbardziej, to ciasto udało mi się zrobić bez jajka, bo akurat nie miałam :) Wyszło pyszne i kruche :) A całość? Pyszna i lekka :) Polecam!
Składniki na ciasto:
na farsz:
Mąkę, płatki owsiane, masło i sól posiekałam na stolnicy. W mące zrobiłam dołek, dolałam wodę i ugniotłam na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Gotowe ciasto rozwałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i delikatnie przeniosłam do formy. Dokładnie docisnęłam, wyrównałam brzegi, nakłułam dno widelcem i wstawiłam do pieczenia na 20 minut. W czasie gdy spód się piecze w rondelku podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję szpinak i przykrywam, by się rozmroził. Kroję oliwki, czosnek, fetę, pomidorki na pół i ścieram ser. Do szpinaku dodaję połowę oliwek, czosnek, fetę i przyprawiam (uważając, by nie dodać zbyt dużo soli- dwie szczypty wystarczą). Upieczony spód wyjmuję, temperaturę w piekarniku zmniejszam do 180 stopni i włączam termoobieg. Farsz wykładam na kruchy spód, posypuję serem, oliwkami i pomidorkami. Piekę jeszcze około 20 minut. Voila!


Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych (w blenderze, moździerzu lub młynku)
- 4 łyżki gorącej wody
- 125g masła lub margaryny
- szczypta soli morskiej gruboziarnistej
na farsz:
- około 300g mrożonego szpinaku
- łyżka oleju
- mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 10 zielonych oliwek pokrojonych w plastry
- opcjonalnie kawałek fety
- sól morska, pieprz, słodka papryka, szczypta cynamonu, gałka muszkatołowa
- około 10 pomidorków koktajlowych
- ulubiony ser do posypania tarty z wierzchu
Mąkę, płatki owsiane, masło i sól posiekałam na stolnicy. W mące zrobiłam dołek, dolałam wodę i ugniotłam na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Gotowe ciasto rozwałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i delikatnie przeniosłam do formy. Dokładnie docisnęłam, wyrównałam brzegi, nakłułam dno widelcem i wstawiłam do pieczenia na 20 minut. W czasie gdy spód się piecze w rondelku podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję szpinak i przykrywam, by się rozmroził. Kroję oliwki, czosnek, fetę, pomidorki na pół i ścieram ser. Do szpinaku dodaję połowę oliwek, czosnek, fetę i przyprawiam (uważając, by nie dodać zbyt dużo soli- dwie szczypty wystarczą). Upieczony spód wyjmuję, temperaturę w piekarniku zmniejszam do 180 stopni i włączam termoobieg. Farsz wykładam na kruchy spód, posypuję serem, oliwkami i pomidorkami. Piekę jeszcze około 20 minut. Voila!
Komentarze
Prześlij komentarz