Wykwintne kotlety drobiowe nadziewane mozzarellą
Myślę, że nie należę do osób fałszywie skromnych, więc jak mi coś się udaje to mówię o tym wprost ;) Udaje mi się zrobić COŚ z NICZEGO i to bardzo często z powodzeniem :) Wiele razy było tak, że nie było nic na obiad, a finalnie najadaliśmy się czymś naprawdę pysznym :) To jest jeden z tych obiadów- lekki i zamiast moich dodatków możecie użyć dowolnych innych, np. marchewki, groszku mrożonego, pora, cebuli, szczypioru, pietruszki itp...
Składniki na 14 kotletów:
Mięso łączymy z resztą składników i odciśniętą bułką. Bierzemy troszkę mięsa (około czubatej łyżki) rozpłaszczamy, kładziemy na środku kostkę sera i dokładnie otaczamy. Panierujemy w bułce tartej lekko ściskając i spłaszczając kotleciki. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano z obu stron, po czym wkładamy na 5-10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, by doszły w środku. Ja podałam z ziemniakami z wody i surówką z rzodkwi białej z ogórkiem :) Smacznego! :)
Składniki na 14 kotletów:
- pół kompletu piersi z kurczaka - zmielone
- 1 jajko
- pół czerstwej bułki grahamki namoczonej w wodzie
- pieprz
- 14 kostek mozzarelli żółtej, czyli z bloku na wagę
- bułka tarta do panierowania
- dowolne dodatki: pokrojone w plasterki oliwki zielone (wtedy nie solę mięsa), oliwki czarne, kapary, pokrojone w kostkę pomidory suszone
Mięso łączymy z resztą składników i odciśniętą bułką. Bierzemy troszkę mięsa (około czubatej łyżki) rozpłaszczamy, kładziemy na środku kostkę sera i dokładnie otaczamy. Panierujemy w bułce tartej lekko ściskając i spłaszczając kotleciki. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano z obu stron, po czym wkładamy na 5-10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, by doszły w środku. Ja podałam z ziemniakami z wody i surówką z rzodkwi białej z ogórkiem :) Smacznego! :)
Mmmm... pysznie wyglądają. Tym bardziej, że uwielbiam mozzarelle. Powiedz mi tylko, ile czasu poświęciłaś na ich zrobienie? Jest to bardzo pracochłonne?
OdpowiedzUsuńDla mnie super, zwłaszcza, że lubię mozzarellę. Spróbuj też karkówki z pieczarkami i papryką
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/karkowka-wieprzowa-z-papryka-i-pieczarkami
bardzo pysznie prezentują sie te kotleciki :) ja zapraszam na zapiekankę makaronową z pieczarkami
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/zapiekanka-makaronowa-z-pieczarkami.html
kotleciki pierwsza klasa :) chętnie takie zrobimy :) a to nasze przepisy na smaczne kotlety
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=kotlety+przepisy
Cudowny przepis, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.buster.pw/makaron-z-lososiem-w-sosie-smietanowym/
Pycha polecam też moją wersję
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-z-ziemniakami-i-serem.html
Pycha polecam też moją wersję kotletów
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-z-ziemniakami-i-serem.html
Świetne kotlety, zapraszam na roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą - gotowane na parze
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/roladki-z-kurczaka-z-suszonymi.html
pozdrawiam
Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńPolecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo! Masz nadwagę, bo jesz za mało!
OdpowiedzUsuńTo prawda. Jesz za mało podstawowych substancji odżywczych.
TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie,
zwiększoną odporność na wiele chorób.Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany dla każdego
(idealnafigura.com/gberes).
Bo ja wiem... w sumie może z 15 minut (ze zmieleniem mięsa i pokrojeniem składników) + smażenie i pieczenie, czyli jakieś 30 minut maksymalnie.
OdpowiedzUsuńJuz wiem co zrobię na jutrzejszy obiad, ja polecam domowy wyrób serów np. fety, mozarelli i innych lub alkoholi na blogu http://winoiser.com
OdpowiedzUsuńW podobny sposób nadziewam każde kotlety. Zawsze to jakaś odmiana. ;) Uwielbiam paprykę konserwową i ogórki kiszone,super się sprawdzają jako wypełniacz środka+oczywiście żółty ser.
OdpowiedzUsuńŚWIETNY POMYSŁ! TAKIE PROSTE DANIA SĄ NAJLEPSZE;) JA ROBIŁAM'' PULPECIKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI ZAPIEKANE W SOSIE KOPERKOWYM'';POLECAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/02/zapiekane-pulpety-z-patkami-owsianymi-w.html