Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, rzodkiewką i serem pleśniowym
Uwielbiam takie tarty! Pyszna, po prostu wyśmienita :) Ten przepis jest dowodem na to, że kuchnia wegetariańska potrafi być naprawdę przepyszna... Polecam :)
Składniki:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W tym czasie myjemy warzywa i kroimy w plastry, podobnie ser. Formę o średnicy ok. 28cm wykładamy dokładnie ciastem francuskim, na nim na tzw. zakładkę układamy plastry cukinii dookoła, aż do środka. Posypujemy plastrami selera naciowego i układamy na tym plastry sera. Zalewamy całość rozkłóconym jajkiem ze śmietaną i przyprawami. Pieczemy 25 minut po czym posypujemy słonecznikiem i rzodkiewką, wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Gotowe :) Uwielbiam :)

Składniki:
- arkusz schłodzonego ciasta francuskiego
- 1 średnia cukinia
- 7 rzodkiewek
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ser camembert lub brie (ewentualnie fety)
- 250ml śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka słodka
- opcjonalnie: 3 łyżki uprażonego, łuskanego słonecznika
- do podania natka pietruszki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W tym czasie myjemy warzywa i kroimy w plastry, podobnie ser. Formę o średnicy ok. 28cm wykładamy dokładnie ciastem francuskim, na nim na tzw. zakładkę układamy plastry cukinii dookoła, aż do środka. Posypujemy plastrami selera naciowego i układamy na tym plastry sera. Zalewamy całość rozkłóconym jajkiem ze śmietaną i przyprawami. Pieczemy 25 minut po czym posypujemy słonecznikiem i rzodkiewką, wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Gotowe :) Uwielbiam :)


Bardzo fajny i przede wszystkim prosty i szybki przepis. Chciałam coś jutro zrobić do przegryzienia i trafiłam na ten oto wspaniały i co ważne bezmięsny i nie słodki przepis. Idealnie trafił w moje poszukiwania. Dziekuje za pomysł i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńHej :) Mam nadzieje ,ze jeszcze dlugo dane mi będzie sledzic Twoje wpisy, ponieważ uwazam, ze są one jak najbardziej wartosciowe :) Nie chiałbym więc zyc z mysla, ze za jakiś czas, w niedalekiej przyszłosci oglosisz zamkniecie bloga. pisanie wartosciowych tekstow podchodzi pod talent. Talent, którego niestety brak tym naszym najbardziej znanym polskim blogerom. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze się nie spotkałam z tartą z rzodkiewką, ale wygląda to pysznie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Bardzo nam smakowała.Zrobię na pewno jeszcze raz, tylko poczekam z jedzeniem aż będzie zimna. Wersja na zimno była lepsza.
OdpowiedzUsuń