Kiszone rzodkiewki
Ten eksperyment uświadomił mi, że kisić naprawdę można wiele :) Oprócz ogórków i kapusty próbowałam już kiszonych pomidorów, cebuli i rzodkiewek :) Wszystkie te smaki mogę polecić, choć stwierdziliśmy z Mężem, że smak ogórków kiszonych jest w nas tak mocno zakorzeniony, że wszystkie te kiszonki smakują właśnie ogórkami z posmakiem np. rzodkiewki czy pomidora. Pomidory kiszone są przepyszne, uwielbiam je zimą na kanapkach (szczególnie polecam koktajlowe). Ale tak przyrządzone rzodkiewki również są bardzo smaczne i idealne na kanapki czy jako dodatek do gulaszu.
Składniki:
Rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Układamy ściśle w słoju i przekładamy czosnkiem, koprem i przyprawami. Zalewamy słoną ostudzoną wodą, przykrywamy gazą lub wieczkiem (ale nie zakręcamy) i odczekujemy minimum 4 dni. Na taki słoiczek jak na zdjęciu zużyłam szklankę wody z płaską łyżeczką soli morskiej. Im dłużej postoją, tym bardziej zmienią smak. Polecam :)


Składniki:
- duży pęczek podłużnych lub okrągłych rzodkiewek
- litr przegotowanej, ostudzonej wody, osolonej płaską łyżką soli morskiej
- 2-3 przekrojone ząbki czosnku
- pęczek kopru
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- łyżeczka ziaren kolendry
- LUB 1-2 łyżki suszu do kiszenia
Rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Układamy ściśle w słoju i przekładamy czosnkiem, koprem i przyprawami. Zalewamy słoną ostudzoną wodą, przykrywamy gazą lub wieczkiem (ale nie zakręcamy) i odczekujemy minimum 4 dni. Na taki słoiczek jak na zdjęciu zużyłam szklankę wody z płaską łyżeczką soli morskiej. Im dłużej postoją, tym bardziej zmienią smak. Polecam :)
rzodkiwewk nigdy nie kisiłam :) ale chyba trzeba spróbować :) zobacz inne pomysły na przetwory
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/przetwory?max-results=6
bardzo chętnie zjemy takie rzodkieweczki :) a to nasze przepisy rzodkiewkowe
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=rzodkiewki+przepisy
Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńPolecam kilka moich pomysłów na rzodkiewkę
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
to chyba nie tylko Tobie ten przepis uświadomił, że kisić można wszystko.
OdpowiedzUsuńJa nie wpadłam na to, żeby kisić pomidory a co dopiero rzodkiewki.
Piszesz że wszystkie te przetwory mają posmak ogórków - może to kwestia przypraw?
Ja lubię marynowany imbir ale nie ma on posmaku ogórków (lecz nie ja go robię więc nie wiem jaki jest przepis)
Spróbuję zatem zrobić koktajlowe pomidorki :)
A na coś słodkiego polecam również nietypowy przepis :)
bo niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia - gotowa w 15 minut
http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/ - dzieci to lubią
Pozdrawiam
Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na pyszną sałatkę z rzodkiewką
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/05/wiosenna-saatka-z-rzodkiewka.html
pozdrawiam
Świetny i odważny pomysł :) zapraszam też na oryginalne pomysły na ciasta i obiady http://www.ewa-gotuje.pl/
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł wart sprawdzenia :) polecam też pyszne sałatki i przetwory z warzyw i owoców
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepis-kulinarny.pl/przepisy-na-salatki-4-3.html
eksperymenty są potrzebne, nie tak dawno czytałam gdzieś o nalewce z kiszonych ogórków oraz o serniku z tych że ogórków, brzmi dość hmm nieapetycznie, ale jestem baaaardzo ciekawa jak to smakuje
OdpowiedzUsuńhttp://elwirski.blogspot.com/2015/05/saatka-wiosenna-z-rzodkiewka.html
Polecam ukisić buraczki czerwone, analogicznie jak ogórki. Są super do przyrządzania barszczu - od razu jest odpowiednio kwaśny.
OdpowiedzUsuńJa juz od kilku lat kiszę rzodkiewki. Prawda są rewelacyjne i znajomi są zaskoczeni, a rodzina zjada takie ze smakiem.
OdpowiedzUsuńWitam. Przymierzam się do zrobienia tych rzodkiewek, ale mam pytania: czy po tych 4 dniach należy pokrywkę dokręcić? i czy takie kiszone rzodkiewki można potem przechowywać tak długo jak ogórki kiszone? Chciałam zrobić kilka słoiczków i mieć na dłużej. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRyfka, przepraszam, że dopiero odpisuję! Tak, po 4 dniach zakręcamy i możemy odstawić na tak długo jak ogórki :)
OdpowiedzUsuńdwa sloiczki juz zrobione, z pierwszych ogrodowych rzodkiewek...powiem jak wyszly za kilka dni! dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuńwyszly swietnie, juz dwa sloiczki zjedzone!, robie kilka nowych by byly na zime...
OdpowiedzUsuń