Pierwszy bezglutenowy obiad: ryż jaśminowy z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym

To był nasz pierwszy bezglutenowy obiad i tak nam smakował, że uwierzyliśmy, że damy radę przetrwać bez glutenu ;) Dodałam wszystkie warzywa jakie akurat miałam, ale myślę, że spokojnie można eksperymentować z innymi, np. pomidorami.

Składniki na 2 osoby:

  • 2 torebki ryżu jaśminowego (uwielbiam, więc zjadłam całą torebkę chyba pierwszy raz ;) )

  • pół piersi z kurczaka

  • 200ml śmietany 18%

  • łyżka oleju do smażenia

  • warzywa: 2 łodygi selera naciowego, pół małej cukinii, 1 średnia marchewka, cebula, koperek, nać pietruszki/selera

  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma/curry lub szafran


Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, po kilku minutach seler i cukinię. Do warzyw dorzucamy pokrojone mięso i mieszamy. Gdyby mięso lekko się zrumieni zalewamy wszystko śmietaną i przyprawiamy. Do głębokiego talerza wsypujemy ryż robiąc w środku wgłębienie na sos, polewamy i zajadamy ze smakiem :) Smacznego :)

ryż jaśminowy z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym

ryż jaśminowy z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym

Komentarze

Popularne posty