Pierwszy bezglutenowy obiad: ryż jaśminowy z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym
To był nasz pierwszy bezglutenowy obiad i tak nam smakował, że uwierzyliśmy, że damy radę przetrwać bez glutenu ;) Dodałam wszystkie warzywa jakie akurat miałam, ale myślę, że spokojnie można eksperymentować z innymi, np. pomidorami.
Składniki na 2 osoby:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, po kilku minutach seler i cukinię. Do warzyw dorzucamy pokrojone mięso i mieszamy. Gdyby mięso lekko się zrumieni zalewamy wszystko śmietaną i przyprawiamy. Do głębokiego talerza wsypujemy ryż robiąc w środku wgłębienie na sos, polewamy i zajadamy ze smakiem :) Smacznego :)
Składniki na 2 osoby:
- 2 torebki ryżu jaśminowego (uwielbiam, więc zjadłam całą torebkę chyba pierwszy raz ;) )
- pół piersi z kurczaka
- 200ml śmietany 18%
- łyżka oleju do smażenia
- warzywa: 2 łodygi selera naciowego, pół małej cukinii, 1 średnia marchewka, cebula, koperek, nać pietruszki/selera
- przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma/curry lub szafran
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, po kilku minutach seler i cukinię. Do warzyw dorzucamy pokrojone mięso i mieszamy. Gdyby mięso lekko się zrumieni zalewamy wszystko śmietaną i przyprawiamy. Do głębokiego talerza wsypujemy ryż robiąc w środku wgłębienie na sos, polewamy i zajadamy ze smakiem :) Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz