Soczysta pierś z kurczaka z pysznym kuskusem
To jeden z ostatnich naszych obiadów z glutenem, bo od tygodnia jesteśmy na diecie bezglutenowej. Ale to był pyszny obiad ;) Jednak póki co niczego nam nie brakuje, jemy przecież prawie wszystko. W związku z powyższym dodałam nową kategorię "bezglutenowe", w której znajdziecie niedługo więcej przepisów wolnych od glutenu :) Tymczasem polecam ten lekki i pyszny obiad :)
Składniki na 2 osoby:
Kurczaka przyprawiam, patelnię grillową rozgrzewam na maksa. Kuskus przyprawiam w misce z oliwą i mieszam dokładnie. Zalewam go wrzątkiem tak, by wrzątek przykrywał kaszę ponad 1-1,5cm. Na miskę kładę talerz i zostawiam do napęcznienia (około 10 minut). W tym czasie na rozgrzanej, suchej patelni grillowej układam kawałki piersi i przewracam po około 2-3 minutach na drugą stronę. W tym momencie wrzucam dwie garści mrożonych warzyw (lub świeżych + 1/4 szklanki wody) i przykrywam. Zmniejszam ogień po minucie i duszę w ten sposób około 5 minut. Zobaczycie, że mięso będzie pysznie soczyste :) Po wyjęciu mięsa odparowuję jeszcze wodę z warzyw i przyprawiam je tymiankiem, pieprzem cytrynowym i innymi ulubionymi przyprawami. Wszystko podaję z pysznym kuskusem, który przed wyłożeniem jeszcze raz dokładnie mieszam. Smacznego :)
Składniki na 2 osoby:
- 1 połówka piersi przecięta wzdłuż na pół+ przyprawa do kurczaka z Kamisa w młynku
- pół opakowania kuskusu (około 200g)
- trochę oliwy (2-3 łyżki)
- czosnek świeży lub granulowany, pieprz cytrynowy, ulubione zioła, papryka słodka, szczypta soli
- mrożone warzywa (u mnie: cukinia, cebula, papryka- bo miały być szaszłyki, ale nie wyszło, więc zamroziłam i potem przydały się przy tym daniu) lub świeże + odrobina wody
- opcjonalnie: mizeria lub pomidory w śmietanie
Kurczaka przyprawiam, patelnię grillową rozgrzewam na maksa. Kuskus przyprawiam w misce z oliwą i mieszam dokładnie. Zalewam go wrzątkiem tak, by wrzątek przykrywał kaszę ponad 1-1,5cm. Na miskę kładę talerz i zostawiam do napęcznienia (około 10 minut). W tym czasie na rozgrzanej, suchej patelni grillowej układam kawałki piersi i przewracam po około 2-3 minutach na drugą stronę. W tym momencie wrzucam dwie garści mrożonych warzyw (lub świeżych + 1/4 szklanki wody) i przykrywam. Zmniejszam ogień po minucie i duszę w ten sposób około 5 minut. Zobaczycie, że mięso będzie pysznie soczyste :) Po wyjęciu mięsa odparowuję jeszcze wodę z warzyw i przyprawiam je tymiankiem, pieprzem cytrynowym i innymi ulubionymi przyprawami. Wszystko podaję z pysznym kuskusem, który przed wyłożeniem jeszcze raz dokładnie mieszam. Smacznego :)
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń